Iris van Liempt - Leerling-monteur Iris van Liempt

Iris hoopt andere meiden te inspireren voor een carrière in de techniek

‘We hebben gewoon een ontzettend leuk vak.’

Als je een account op TikTok hebt dan heb je haar misschien al voorbij zien komen. Iris van Liempt, leerling-monteur bij de vestiging Rosmalen is op TikTok erg populair en heeft inmiddels meer dan 12.000 volgers. Met haar filmpjes probeert ze onder meer jonge meiden te enthousiasmeren voor een carrière in de techniek. “Het is gewoon een ontzettend mooi vak en dat wil ik met iedereen delen.”

685.000 keer, zo vaak is haar meest populaire video inmiddels bekeken. De video waarin Iris reageert op vooroordelen die ze hoort als vrouw in de bouw is viral gegaan. “Ik ging slapen toen de video 15.000 weergaven had, dat is al een mooi aantal. De volgende ochtend werd ik wakker en zag ik dat de video meer dan 600.000 keer bekeken was. Het ging ineens heel hard.”

Passie voor techniek

Het idee om met TikTok andere meiden te enthousiasmeren over de techniek ontstond toen ze vanuit Hoppenbrouwers meehielp op open dagen van scholen. “Toen ik nog op school zat nam ik altijd sneller iets aan van iemand van mijn eigen leeftijd die uit eigen ervaring sprak. Op meerdere open dagen van scholen merkte ik dat veel meiden met vragen bij mij terecht kwamen. TikTok is op dit moment een erg populair onder jongeren en je kunt er veel mensen mee bereiken. Zo kwam ik op het idee om video’s te gaan maken over hoe het is om in de techniek te werken en vooroordelen weg te nemen.” Naast veel positieve reacties krijgt Iris soms ook te maken met negatieve reacties. “Die krijg je altijd wel. Want: hoe meer mensen je video’s bekijken, hoe meer meningen. Daar kan je niet veel aan doen. Ik vind het leuk om met andere mensen te praten over mijn werk. Ik sta altijd open voor feedback en om van andere monteurs te leren. Het is gewoon een ontzettend mooi vak en dat wil ik met iedereen delen.”

De juiste balans

Iris werkt als leerling-monteur en zit goed op haar plek in de techniek. “In onze branche zijn ontzettend veel mogelijkheden en baankansen. Ik heb het voor nu goed naar mijn zin in de buitendienst. Het tekenwerk vind ik ook interessant, misschien is dat iets voor later. In haar video’s zien we Iris vaak op haar werk, in Hoppenbrouwers-kleding. Haar hoofdtaak blijft het uitvoeren van haar werkzaamheden als monteur. De video’s neemt Iris op in haar pauze of vrije tijd. “Soms kom ik tijdens het werk op een idee en dan neem ik die in mijn pauze op. Het gaat niet ten koste van mijn werk. Samen met mijn leidinggevende en HR hebben we goede afspraken gemaakt.”

Inspiratiebron

Door haar video’s weet Iris jonge meiden te inspireren voor een carrière in de techniek. “Een meisje dat een koksopleiding volgt stuurde mij een bericht en gaf aan dat haar ambitie niet in de horeca lag. Ik heb haar nummer doorgegeven aan HR en binnenkort loopt ze een dagje mee. Het zou natuurlijk leuk zijn als er meer vrouwen in de techniek gaan werken. Als mijn video’s daaraan kunnen bijdragen ben ik hartstikke blij!”