Ian Jacobs - Eerste Monteur Sprinkler Ian Jacobs

Eerste Monteur Ian Jacobs vertelt over zijn functie binnen team Sprinkler bij Hoppenbrouwers

“Het maakt niet uit of je een technische achtergrond hebt. Sprinklertechniek kan iedereen leren.”

In 2018 startte een klein team van Hoppenbrouwers met de discipline sprinkler. Een vrij onbekende discipline en een vak apart. Ian Jacobs is eerste monteur binnen dit team. “Het is lekker fysiek werk en je bent bezig met een stukje veiligheid voor anderen. Dat maakt sprinklertechniek zo leuk. Een sprinklerinstallatie kan mensenlevens, gebouwen en de natuur redden.”

Ian begon als Eerste monteur op de afdeling sprinkler bij Hoppenbrouwers Techniek in november 2019. Daarvoor was hij al werkzaam in dit vakgebied. “Via oud collega’s ben ik bij Hoppenbrouwers terecht gekomen. Zij waren hier bezig met het opbouwen van een nieuw team in sprinklertechniek en vertelde mij over hun plannen. Ik zat bij mijn vorige werkgever al een poosje niet lekker op mijn plek en besloot de overstap te maken. Ik heb geen moment spijt gehad.”

Kennis opdoen in de praktijk

Voor disciplines zoals elektrotechniek en werktuigbouwkunde kun je een opleiding volgen. Dat is niet het geval voor sprinklertechniek. Maar hoe leer je het vak dan? “Gewoon door het te doen”, vertelt Ian. “Ook ik ben op nul begonnen en heb al mijn kennis opgedaan in de praktijk. Na de middelbare school ben ik direct aan de slag gegaan bij het bedrijf waar mijn oom werkte. Dat is nu zo’n zes jaar geleden. In het begin kijk je veel mee met een Monteur en ben je voornamelijk zijn helpende hand. Beetje bij beetje leer je meer en begrijp je waar ze mee bezig zijn. Je mag steeds meer dingen zelf gaan doen, totdat je op het punt komt dat je zelf de installatie mag aansluiten.”

Opleiden van nieuwe monteurs

Op dezelfde manier worden nieuwe, nog onervaren monteurs bij Hoppenbrouwers opgeleid. “Het maakt niet uit of ze een technische achtergrond hebben of niet. Als je een goede motivatie hebt dan kan iedereen de sprinklertechniek leren.” Sinds kort zijn er twee nieuwe jongens aan het sprinklerteam toegevoegd. Beide met een niet-technische achtergrond. De een zat voorheen bij de marechaussee en de ander werkte in de logistiek. “Die jongens hadden, bij wijze van spreken, nog nooit een boormachine in hun hand gehad voordat ze bij Hoppenbrouwers begonnen. Toch maakt dat het opleiden niet moeilijker. Ik vind het juist leuk om die jongens wat bij te kunnen leren. Ze zijn gemotiveerd en hebben een goede houding. Je ziet dat ze steeds meer kunnen. Die komen er wel.”

Sprinkler op de kaart zetten

Met reeds zes jaar ervaring in de sprinklertechniek ziet Ian nog veel kansen om zichzelf verder te ontwikkelen. “Als sprinklermonteur is iedere dag anders. Daardoor leer ik nog steeds iedere dag nieuwe dingen. Mijn ambitie is om uiteindelijk leidinggevend eerste monteur of uitvoerder te worden. Ik heb nog een lange weg te gaan, maar ik heb mijn doel voor ogen.” Niet alleen Ian, ook het team heeft ambities. Namelijk, doorgroeien. “Ons team is nog vrij klein, maar in vergelijking tot vorig jaar is het al verdubbeld. We hopen dat dit weer het geval zal zijn volgend jaar. We willen de sprinklertechniek echt op de kaart gaan zetten en Hoppenbrouwers is al goed op weg.”