Hein van Rijsewijk – Monteur Water (zij-instromer) Hein van Rijsewijk

Zo ziet de werkdag van zij-instromer Hein van Rijsewijk eruit

‘Vroeger haalde ik wel eens goede punten zonder te leren, dat is nu wel anders’

Na 12,5 jaar trouwe dienst bij een lokale boomkwekerij werd het tijd voor een nieuwe uitdaging. Hein van Rijsewijk, Monteur Water & Infra, startte twee jaar geleden met een omscholingstraject bij Hoppenbrouwers Techniek. Na het afronden van zijn niveau 3 opleiding heeft Hein de ambitie om ook zijn niveau 4 te behalen. “Ik wil ieder jaar stappen maken en straks als werkvoorbereider of uitvoerder aan de slag.”

Leren & Werken

De uitdaging die Hein bij de boomkwekerij miste, vindt hij wel op de afdeling Water & Infra. Hein: “Je komt op verschillende projectlocaties. Iedere keer tref je weer een andere technische uitdaging.” En dat niet alleen. Zo gaat Hein, naast zijn fulltimebaan als Leerling-Monteur Water, elke donderdagavond naar school. “Ik loop vrij vlot door de theorie heen, maar ik mag wel wat meer tijd besteden aan de verslagen”, licht Hein toe. “Tijdens de beginperiode van de opleiding leverde je veelal fotoverslagen in. Nu, tegen het eind van mijn niveau 3 opleiding, zijn dat vooral technische verslagen.” Hein heeft zichzelf overtroffen en rond binnenkort versnelt zijn niveau 2 en 3 opleiding af.

Ontwikkelen in teamverband

Als zij-instromer ga je direct aan de slag voor klanten. Dit doe je niet alleen, maar in teamverband. Hein werkt nauw samen met collega Niels Beekmans, Eerste Monteur, waar hij veel van heeft geleerd. Hein: “Tijdens het werk probeer ik altijd ergens iets van op te steken. Niels heeft me daarin begeleid en ook voor vragen over school kan ik bij hem terecht.” Inmiddels werkt Hein vooral zelfstandig en helpt hij waar hij kan andere collega’s. Zo sloot er onlangs, tijdens een project in Genderen, een stagiair aan en werkt er nu een duaal-student in het team. “Omdat ik zelf nog in opleiding ben, is het soms een uitdaging om anderen te helpen”, geeft Hein aan, “maar door uitleg te geven, leer ik nog meer.” Dan denk je echt na over waarom je doet wat je doet.” Een tip die Hein vaak meegeeft is: ‘je hoeft het wiel niet uit te vinden, maar je mag best de kunst afkijken.’

‘Je hoeft het wiel niet uit te vinden, maar je mag best de kunst afkijken.’

Werkplezier op één

Dat Hein van hard werken en aanpakken houdt, is bij zijn collega’s bekend. Hein: “Ik vind het belangrijk kritisch te werk te gaan, zodat mijn collega’s op mijn werk kunnen vertrouwen. Maar de boog kan niet altijd gespannen zijn.” Ook voor een lolletje weten ze hem dus te vinden. Mede daardoor voelt Hein zich op z’n plek bij Hoppenbrouwers. “Bij Hoppenbrouwers hoef je je geen zorgen te maken over de randvoorwaarden zoals kleding en gereedschap, krijg je de kans om jezelf te ontwikkelen en zijn de mogelijkheden oneindig”, vertelt hij enthousiast. Genoeg redenen voor hem om zijn ambities binnen Hoppenbrouwers waar te maken. Met als eerstvolgende doel zijn niveau 4 opleiding afronden en Eerste Monteur worden. En wat Hein betreft blijft het daar niet bij: “Als ik groot mag dromen, zie ik een functie als projectleider voor me. Maar eerst nog wat meer zaaien, dan kan er later geoogst worden.”