Edwin van Kruistum - Inspecteur Elektrotechniek Edwin van Kruistum

Edwin is een échte vakspecialist die nog iedere dag iets nieuws leert

‘Hier ben je een collega in plaats van een nummer’

Tijdens een open dag raakte Edwin van Kruistum aan de praat met een Hoppenbrouwers medewerker. Het enthousiasme van zijn gesprekspartner maakte hem zo nieuwsgierig, dat hij besloot te solliciteren. Inmiddels werkt hij ruim 3 jaar als inspecteur. Het uitstapje naar praktijkopleider bevalt al net zo goed. Maar dat is niet waar het stopt. Edwin heeft ambities.

Als inspecteur van elektrische installaties binnen de afdeling Technisch Beheer heeft Edwin zijn draai gevonden. “Wij inspecteren zowel nieuwe als bestaande elektrische installaties”, licht Edwin toe. “Dit doen we door middel van een visuele- en/of meettechnische inspectie. De inspecties komen voort uit onderhoudsovereenkomsten, verzekeringseis of de veilige bedrijfsvoering elektrische installaties. Tijdens deze inspecties voeren we, indien gevraagd, ook thermografische inspecties uit aan verdeelkasten, besturingskasten en/of andere voedingssystemen. Dit doen we om in een vroeg stadium problemen aan de elektrische installatie te lokaliseren, waardoor onnodige stilstand voorkomen kan worden.

Edwin: “Ook kan het voorkomen dat een inspecteur een netspanningsanalyse verricht. Dit is vaak op initiatief van de klant. Een netspanningsanalyse voeren we uit wanneer de klant zijn installatie wil gaan uitbreiden, maar niet weet of dit mogelijk is op zijn huidige installatie, of wanneer er onverklaarbare storingen zijn in de installatie.”

Blijven leren

Edwin komt bij heel veel klanten met verschillende vragen en behoeften over de vloer. Dat vindt hij alleen maar leuk. En leerzaam ook. Edwin: “Ik heb al heel wat technische dienstjaren achter de rug, maar gelukkig leer ik nog steeds. Elektrische installaties blijven mij nog steeds verrassen. Deze baan heeft me ook geleerd, dat je kijk kan veranderen op een installatie. Ik vind dat verfrissend en het weerhoudt me ervan een soort tunnelvisie te ontwikkelen.”

Die tunnelvisie, of bedrijfsblindheid zoals het ook wel wordt genoemd, is precies de reden waarom Edwin de ene 5 maanden intern bij een grote klant als inspecteur rondloopt en de andere 5 maanden zijn collega. “In de 5 maanden daarna, zie ik weer een heleboel andere technische uitdagingen voorbijkomen”, vertelt Edwin. “Daarom werk ik met zoveel plezier.”

Niet ín, maar vóór de klas

Toen in Roosendaal een eigen praktijkschool werd opgebouwd, is Edwin door collega Marlon Thomas gevraagd om leerlingen te begeleiden en op te leiden. Samen met zijn collega ziet en spreekt hij wekelijks jongens en meiden die een bbl-traject volgen. Edwin: “Zelf heb ik ook ooit een bbl-traject gevolgd. Ik kan me dus goed verplaatsen in de leerlingen. In Barendrecht begeleid ik zij-instromers. Dat is op een andere manier weer ontzettend leuk. In Roosendaal heb je te maken met jongeren die soms wat meer aansturing nodig hebben, maar die je enorm positief kunnen verrassen en in Barendrecht mag ik gedreven volwassenen lesgeven.”

Stappen maken

Omdat je nooit uitgeleerd bent, en Edwin persoonlijke groei erg belangrijk vindt, staat hij op het punt om ook zelf nog een stap te maken. “Op korte termijn start ik met een aanvullende functie Adviseur Installatie Verantwoordelijke. En daar heb ik heel veel zin in”, vertelt Edwin. “Het is een prettig idee dat je binnen Hoppenbrouwers gestimuleerd wordt om je te ontwikkelen. Als jij uitspreekt wat je wilt, en je gaat ervoor, dan wordt je inzet beloond. Ondanks de grootte van dit bedrijf, ben je in eerste plaats een mens, een collega en zeker geen nummer.”