De Projectleiders van de BunkerToren De Projectleiders van de BunkerToren

De Projectleiders van de BunkerToren delen hun ervaring over de bijzondere bouw van de toren

‘Een geweldige kans om aan mee te mogen werken’

De teams van Michel van Kollenburg, Raymon Tilgenkamp, Bjorn van Grinsven en Wouter Bluijs werken hard aan de bouw van de BunkerToren, het appartementencomplex inclusief commerciële plint en parkeergarage wat in 2022 de skyline van Eindhoven bereikt. Een project waar bijzondere technieken worden toegepast en wat een ijzersterke planning en samenwerking vereist. De projectleiders vertellen met enthousiasme over hun ervaring en waar voor de teams de meeste uitdaging in zit gedurende de bouw van de hoge woontoren.

Michel van Kollenburg – Projectleider Elektrotechniek

Het elektrotechnisch team van Projectleider Michel van Kollenburg werkt mee aan project BunkerToren en houdt zich bezig met het gereed maken van de elektrotechnische installaties in de wanden en in de vloer van het gebouw. “Mijn team en ik zien de BunkerToren echt als een uitdaging, omdat zo’n hoogbouw als dit nog niet eerder door mijn team gedaan is”, vertelt Michel.

Vol enthousiasme aan de slag

Een project van deze omvang brengt een andere manier van werken en andere technieken met zich mee. “Dat is voor ons een uitdaging en dat maakt het ook zo leuk. Er is echt een cohesie van één team ontstaan tussen de verschillende disciplines waarmee we vanuit Hoppenbrouwers werkzaam zijn. We worden er allemaal enthousiast van en dat is echt super gaaf om te zien. Daarnaast gaat de samenwerking met onze aannemer Van Wijnen ook heel erg goed. Daar zijn we heel blij mee. Wat ons betreft zouden we zeker vervolgprojecten willen maken samen!”

Projectleider Michel van Kollenburg bij Hoppenbrouwers Techniek

Raymon Tilgenkamp – Projectcoördinator Beveiliging

Raymon Tilgenkamp is Projectcoördinator binnen de Beveiliging. Zijn team verzorgt straks de brandmeld-, ontruimings- en sprinklermeldinstallaties in de BunkerToren. Raymon: “De toren moet nu eerst de hoogte in en straks als ze met de afbouw starten komt mijn team de installaties, die nu door het elektrotechnisch team gereed worden gemaakt, afmonteren en inbedrijfstellen.”

Leren van nieuwe technieken

Voor Raymon en zijn team is project BunkerToren een bijzonder project omdat het project buiten het bouwbesluit valt. “Zodra er hoger dan 70 meter gebouwd wordt, geldt er andere wet- en regelgeving en dus ook technische oplossingen om toch zo veilig mogelijk te kunnen vluchten. Aangezien de BunkerToren hoger dan 100 meter wordt, moeten we een andere brandmeldinstallatie voorzien dan je normaal zou doen. Zo is er een commandoruimte voor de brandweer in het pand ingebouwd en zijn er sprinklerinstallaties aanwezig, wat normaal gesproken in de woningbouw niet het geval is. Ook komt er een gesproken-woord-ontruiming in de toren, welke automatisch wordt gestart bij een brandmelding en waarmee de brandweer vanaf de commandoruimte middels een microfoon aanvullende informatie kan doorgeven bij calamiteiten. Het is erg leuk om in samenwerking met verschillende disciplines vanuit Hoppenbrouwers met deze nieuwe wet- en regelgeving bezig te zijn, daar leren we allemaal weer van.”

Projectleider Raymon Tilgenkamp bij Hoppenbrouwers Techniek

Bjorn van Grinsven – Projectleider Werktuigbouwkunde

Projectleider Bjorn van Grinsven en zijn team zijn verantwoordelijk voor de werktuigbouwkundige installaties in de BunkerToren. “In 2018 zijn de eerste gesprekken opgestart met de ontwikkelaar, daarna hebben we de complete engineering en tekenwerk opgepakt. Nu zijn we in uitvoering en is de ruwbouw gereed tot de 25e verdieping, dat loopt eigenlijk allemaal hartstikke goed. In totaal zal de toren 32 verdiepingen hoog worden. We verzorgen de ventilatie, verwarming, koelingen, loodgieterswerk en monteren straks het sanitair”, vertelt Bjorn.

Een kans om niet te laten schieten

Project BunkerToren was ten tijden van aanname het grootste project vanuit Hoppenbrouwers. “Dit vinden wij natuurlijk een geweldige kans om aan mee te mogen werken. Ik vind het vooral leuk dat het kansen biedt aan collega’s om zich persoonlijk te ontwikkelen en zo door te groeien binnen hun functie. Je hebt bij zo’n project als de BunkerToren een wat langere aanloop, je hebt een grote verantwoording en je bent er wat langer mee bezig. Dat maakt het allemaal erg interessant.”

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het team van Bjorn werkt met een speciale hogedruk installatie voor de ventilatie wat voor een goede luchtstroom door de hele toren moet zorgen. “Verder is het logistiek gezien wat anders ingericht doordat we spullen omhoog moeten krijgen en zit de uitdaging hem in het tempo dat we draaien. Stap voor stap moet alles achter elkaar aan gaan, maar we hebben daar aan de voorkant veel tijd ingestoken om dat allemaal waar te kunnen maken. Dit doen we met alle disciplines bij elkaar en dat is ook echt de kracht van het team. Het is gewoon een hecht combi-team geworden waar ze ontzettend fijn met elkaar samenwerken. De teamspirit zit er goed in, iedereen wil er een succes van maken.”

Projectleider Bjorn van Grinsven bij Hoppenbrouwers Techniek

Wouter Bluijs – Projectleider Sprinkler

Wouter Bluijs is Projectleider binnen de Sprinklertechniek. “Mijn team houdt zich bezig met het ontwerpen, coördineren en aanleggen van de sprinkler installatie. Vooral de coördinatie tussen de verschillende disciplines is hierbij erg belangrijk. Hiermee voorkomen we dat de sprinkler- en elektraleidingen en luchtkanalen in de wanden, vloeren of aan plafonds elkaar fysiek kruisen. Dat moet vooraf op de millimeter op tekening kloppend en overlegd zijn tussen de verschillende disciplines. Iedere zes dagen wordt er een verdieping afgerond, dus het is belangrijk dat de verschillende teams elkaar helpen waar nodig om te zorgen dat alles klopt”, vertelt Wouter.

Betrokken leiderschap

Net als de andere projectleiders, probeert Wouter uiterlijk tweewekelijks bij het project langs te gaan. “Dit heeft te maken met een stukje kwaliteitscontrole wat wij moeten doen in verband het kunnen certificeren van de sprinklerinstallatie. Dit houdt in dat alles conform de voorschriftmatig gestelde eisen moet worden aangelegd, in bedrijf gesteld en opgeleverd. Dit om ervoor te zorgen dat de sprinklerinstallatie zijn werk kan doen bij een calamiteit.”

Ervaring en lering

Voor Wouter is het werken aan grote projecten zoals de BunkerToren extra leuk omdat je te maken hebt met wat meer facetten en omdat het een stukje lering biedt voor zowel de binnen- als de buitendienst, in verband met andere technieken die toegepast worden. “Uiteindelijk is het natuurlijk super gaaf om te kunnen zeggen dat je hebt meegewerkt aan zo’n enorme toren. De klik onderling maakt ook dat wij met z’n allen alles onder controle hebben. Hier hebben we bewust aan de voorkant extra tijd ingestoken door de planning en alles wat er bij de bouw van de BunkerToren komt kijken met z’n allen goed door te spreken. De sfeer op de bouw is hartstikke goed en kleine tegenslagen worden goed opgevangen, dat is ontzettend gaaf om te zien.”

Projectleider Wouter Bluijs Hoppenbrouwers Techniek

Ward Bertens – Projectcoördinator Werktuigbouwkunde

Projectcoördinator Ward Bertens coördineert de werktuigbouwkundige werkzaamheden bij de BunkerToren. Ward: “Ik ben eigenlijk de schakel tussen het tekenwerk en de engineering van het project richting de uitvoering. Daarnaast monitor ik elke week met de jongens hoe de bouw ervoor staat met betrekking tot planning, materiaal en financiën. Voor zowel het werktuigbouwkundig team, maar ook voor het elektrotechnisch- en het sprinkler team ben ik het aanspreekpunt vanuit Hoppenbrouwers voor het project De Bunker.”

Coördinatie van begin tot eind

Ward zat eerst vijf dagen in de week op het project om onder andere de buitendienst te ondersteunen, planningen en afvoerschema’s te maken voor leveranciers en om onderaannemers aan te sturen. “Nu ben ik drie dagen in de week op het project aanwezig en ligt de focus meer op de oplevering van het project. Daarnaast zijn we in een bouwteam bezig met het bedenken van een installatieconcept voor de commerciële ruimte van de BunkerToren. In dit traject draag ik nu ook een adviserende rol naar de klant toe.”

Een hechte samenwerking

De tijd die door de teams voorafgaand aan het project in de voorbereiding is gestoken, werpt nu zijn vruchten af in de uitvoering. “De samenwerking en de planning verlopen hartstikke soepel. We doen alles samen en dat maakt ons BunkerToren-team sterk. We mogen trots zijn op hetgeen wat we hier met onze club realiseren. Naast het feit dat we altijd bezig zijn met het verbeteren van onze technieken, mogen we ook wel eens stilstaan bij de kwaliteit die we leveren. Dit probeer ik ook over te brengen op ons team. We zijn trots dat we dit project mogen realiseren. Als Hoppenbrouwers zijnde, als team zijnde en als persoon zijnde.”

Projectcoördinator Ward Bertens Hoppenbrouwers Techniek

Bij Hoppenbrouwers Techniek kunnen we altijd, en zo ook op dit project, goede vakmannen en vrouwen gebruiken. Wie wil er nu niet met veel werkplezier meewerken aan mooie projecten zoals deze? Neem contact op met Michel van Kollenburg als je interesse hebt om eens kennis te komen maken. 0652482018

Openstaande vacatures