Clayton Schaeken - zij-instromer Clayton Schaeken

Clayton combineert theorie en praktijk als zij-instromer

‘Veel leren, meer begrijpen en plezier hebben in wat ik doe, dat is mijn doel.’

Na wat omzwervingen werkt Clayton Schaeken sinds enkele maanden bij Hoppenbrouwers. Hij is monteur panelenbouw bij vestiging Sittard. Althans voor 32 uur. De overige tijd spendeert hij in de schoolbanken en aan de thuisstudie, zodat het straks met de theorie ook wel snor zit. Zij-instromer Clayton vertelt hier zijn verhaal tot dusver.

Geen techniek, wel techniek

Op de middelbare school had Clayton nog geen idee welke richting hij op wilde gaan. Dus koos hij voor vakken die hem op dat moment lagen. Clayton: “Sport en economie vond ik leuk. Ik kon de profielen destijds niet goed vertalen naar de praktijk. Dus wat ik precies zou kunnen ‘worden’ met een exact profiel wist ik toen niet.” Na zijn havo maakte Clayton een uitstapje naar de zorgsector en studeerde hij voor een jaar ergotherapie. Maar dat bleek het niet te zijn voor hem. Vervolgens haalde hij zijn bachelor in Finance. Ook dit was niet wat hij zocht. Intussen werd zijn interesse in de techniek aangewakkerd. “Ik werd steeds nieuwsgieriger naar zowel programmeren als installeren. En daar startte mijn zoektocht naar het ideale leerwerkbedrijf”, vertelt Clayton.

Aftasten en doorpakken

Dat het een leerwerktraject moest worden, was iets wat zeker was. BBL of duaal was nog even de vraag. Maar waar vind je een goed, fijn en leuk leerwerkbedrijf? “Ik ben gaan googelen en stuitte op de vacatures van Hoppenbrouwers”, legt Clayton uit. “Ik had nergens de juiste papieren voor -ik kwam uit de financiële sector- en toch solliciteerde ik. Eenmaal aan tafel in Sittard was er direct een klik. Een nieuwe vestiging, volop in de groei, volop kansen. Dat zag ik wel zitten. Hoppenbrouwers gelukkig ook. Wat ik prettig vond, was dat er naar me werd geluisterd. Dat ik mijn eigen keuzes kon maken. Ik koos bewust voor een praktische basis. Dus startte ik als monteur panelenbouw. Ik had nog nooit zoiets gedaan. Maar het voelt ontzettend goed om met mijn handen te werken en aan de basis van de techniek te staan.”

Zelf ondernemen binnen een onderneming

Het was een collega die tegen Clayton zei dat je binnen Hoppenbrouwers je eigen ondernemer bent. Clayton: “En dat klopt helemaal. Je krijgt alle kans om door te groeien, als je dat wilt. Er wordt goed naar je wensen en behoeften geluisterd. En net zo belangrijk; daar worden acties aan gekoppeld. Zo krijg ik ieder jaar een evaluatie om te bepalen waar ik sta en waar ik naartoe wil. Voorlopig werk ik hier in Sittard aan een solide (praktische) basis. Wanneer ik theoretisch ben bijgeschaafd, groei ik binnen deze vestiging graag mee met hun meerjarenplan omtrent de introductie van nieuwe(re) functies.”

Weten hoe het zit

Met de juiste kennis op zak en een flinke dosis aan praktijkervaring ziet Clayton zich in de toekomst bezighouden met de meet- en regeltechniek of industriële automatisering. “De meet- en regeltechniek spreekt me aan, omdat dit te maken heeft met onze natuurwetten én omdat je heel oplossingsgericht werkt. Daar houd ik van”, geeft Clayton aan. “Industriële automatisering vind ik interessant, omdat ik alles wil weten over embedded software. Dat zijn voor nu de toekomstplannen. Maar eerst wil ik veel leren, meer begrijpen en vooral plezier hebben in wat ik doe. Wat betreft al deze voornemens ben ik goed op weg. Ik kom er wel.”