Cas van Amerom - Leerling-monteur, Werktuigbouwkunde

Cas van Amerom

“Binnen Hoppenbrouwers kun je veel kanten op als je iets wilt leren”

Cas van Amerom is klaar met het ‘stilzitten’ in de schoolbanken en wil graag met zijn handen aan de slag. In 2019 besluit hij te starten met een leertraject bij Hoppenbrouwers Techniek. Cas kiest op dat moment voor een bbl-opleiding Werktuigbouwkunde, waarbij hij één dag in de week naar school gaat en de overige vier dagen van de week werkzaam is bij Hoppenbrouwers op verschillende locaties.

“De combinatie werken en leren bevalt me heel goed. Ik ga een dag in de week naar school”, vertelt Cas. “Dat breekt wel lekker de week.” Via de open dag raakt Cas geïnteresseerd in Hoppenbrouwers, maar zijn interesse voor werktuigbouwkunde ontstaat al eerder via zijn vader, die in dezelfde branche werkzaam is geweest. Dit jaar begint Cas van Amerom aan zijn tweede jaar als bbl-leerling Werktuigbouwkunde. Over twee jaar is Cas volledig klaargestoomd voor het werkveld. “Op de werkvloer ben ik lekker met mijn handen bezig en heb ik het gezellig met mijn collega’s. Ook ga ik nog een avond in de week naar de praktijkschool, dus ik leer op verschillende manieren veel over het vak”, vertelt Cas.

Werken en leren combineren

Cas werkt mee aan verschillende projecten, zoals het Distripark in Dordrecht. “Als leerling Werktuigbouwkunde verschillen mijn werkzaamheden van het aanleggen van leidingen tot het plaatsen van inbouwreservoirs, tot het ophangen van wc’s en wastafels en het aansluiten van kranen. Ik heb ook al een keer vloerverwarming verdelers aan mogen sluiten. Op school krijg ik lessen over onder andere ventilatie, gas en verwarming. Iedere week word ik hierover getoetst, maar als je tijdens de uitleg oplet en je leest de stof een keer door, dan moet het eigenlijk wel lukken.” Een of twee keer per jaar heeft Cas een voortgangsgesprek met zijn coach vanuit Hoppenbrouwers en zijn mentor van school. “Tijdens dit gesprek bespreken we even hoe het gaat. Verder heb ik een boekje wat we jaarlijks nalopen, waar van alles instaat wat ik moet afronden.” Naast Cas zijn school en werk heeft hij nog genoeg vrije tijd om in te vullen. Cas: “Ik heb genoeg vrije tijd. Het is gewoon hetzelfde als werken. Overdag ben ik bezig en ’s avonds ben ik lekker vrij.”

 

“Ik leer op verschillende manieren veel over het vak”

 

Blik op de toekomst

Cas hoopt zijn leertraject volgend jaar te kunnen afronden en dan zelfstandig aan de slag te gaan. “Hopelijk kan ik zelf over een aantal jaren een bbl-leerling begeleiden en over een jaar of tien misschien wel doorgroeien naar bijvoorbeeld Werkvoorbereider, meer de uitvoerende kant. Hoppenbrouwers Techniek is een heel groot bedrijf met ruime mogelijkheden. Je kunt veel kanten op als je iets wilt leren. Voor nu, eerst dit maar eens afmaken en veel werkervaring opdoen”, meent Cas.