Bram Persoon - Trainee Werktuigbouwkunde Bram Persoon

Neem een kijkje in het leven van Trainee Werktuigbouwkunde Bram Persoon

“Het traineeship is een snelstart van waar je naartoe wilt in de toekomst.”

In september is Bram Persoon gestart met het technisch traineeship werktuigbouwkunde bij Hoppenbrouwers Techniek. Hij wordt tijdens dit traineeship klaargestoomd op het werkgebied van duurzame gebouw gebonden werktuigbouwkundige installaties. “Tijdens het traineeship krijg je de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen in een relatief korte tijd. Ook wordt er samen met je gekeken waar je naartoe wilt binnen de organisatie. Het is eigenlijk een soort van persoonlijk ontwikkeltraject waar je mee bezig bent.”

Nadat Bram afstudeerde aan de hbo-opleiding werktuigbouwkunde, miste hij de verdieping in de installatietechniek. In februari 2019 ging hij aan de slag als calculator bij Hoppenbrouwers Techniek in Udenhout waar in dezelfde periode ook het traineeship werd opgezet. “Jan Denissen kwam op een gegeven moment naar mij toe en vroeg, ‘is dit misschien iets voor jou?’ En zo startte ik als één van de eerste trainees bij Hoppenbrouwers.”

Traineeship

Om een theoretisch kader aan het traineeship te hangen, heeft Hoppenbrouwers de opleiding HIT-W (hogere installatietechniek voor werktuigbouwkunde) benaderd. Dat is een postbachelor aan de Avans+. “In het eerste jaar van de HIT zijn we vooral kennis aan het bijspijkeren over de installatietechniek. Volgend jaar staat in het teken van werken aan een groot project samen met drie andere W-studenten en twee E-studenten. Tijdens dit traject krijg je vanuit Hoppenbrouwers aanvullende trainingen en cursussen, waar je bezig bent met je persoonlijke ontwikkeling. Het leerpad en de route van iedere trainee is anders, we worden echt persoonlijk begeleid in wat je wilt bereiken en waar je ambities liggen. Het traineeship is eigenlijk een snelstart van waar je naartoe wilt in de toekomst.”

Plannen

“Van maandag tot en met vrijdag ben ik gewoon aanwezig bij Hoppenbrouwers. Maandagmiddag en avond ga ik naar school. Om de traineeship te combineren met werken, studeren én vrije tijd moet ik goed plannen en even schakelen. Op donderdagavond werk ik vaak nog aan school en op zaterdag ook nog een uurtje of vier. Ik wist vooraf dat het druk ging worden, het is namelijk nog acht tot veertien uur aan zelfstudie wat er bijkomt. Maar het scheelt dat mijn vriendin ook bezig is met een traineeship dus zij heeft het ook heel druk, regelmatig leren we ook eventjes samen en dan kunnen we elkaar wel motiveren. Haar studie duurt ook 2,5 jaar, dus de komende tijd zitten we wel in hetzelfde schuitje.”

Verduurzaming

“Voorheen heb ik in de horeca gewerkt en het contact met de mensen vond ik heel erg leuk. Mensen adviseren en het helpen, dat is iets waar ik energie van krijg! Bij Hoppenbrouwers ben ik nu vooral bezig met werkvoorbereiding. Daarvoor ga ik steeds vaker langs bij klanten om de situatie in kaart te brengen en bepaalde zaken op te meten. Ik heb zelf aangegeven dat ik graag meer de advieskant op wil en daar gaan we nu langzaam aan steeds meer naartoe werken. Ik hoop door mijn werk mensen te kunnen helpen met het verduurzamen van huizen en gebouwen. Het is daarnaast een mooi streven om op deze manier naar een schonere en duurzamere wereld te werken. Als we de duurzaamste totaal installateur van Nederland willen zijn, is dit wel iets wat hoog op het agendapunt moet staan binnen de organisatie.”                                                                 

Toekomstplannen

Op de vraag hoe Bram zijn toekomst eruit ziet binnen Hoppenbrouwers heeft hij niet direct een antwoord. “Over de doorgroeimogelijkheden hebben we het nog niet echt gehad, omdat ik natuurlijk pas net ben gestart. Maar de sfeer binnen Hoppenbrouwers is heel open, dus als je aangeeft welke kant je op wil gaan dan wordt hier altijd over meegedacht. Op dit moment wil ik graag in dit team blijven en heb ik het daar goed naar mijn zin.”