Bert van Dijk - Service-engineer Bert van Dijk

Neem een kijkje in het leven van Inspecteur Bert van Dijk

Begin bij Hoppenbrouwers

Sinds 2016 ben ik werkzaam bij Hoppenbrouwers op de afdeling Beheer, Inspectie en Onderhoud voor werktuigbouwkundige installaties. Ik was vanuit mijn huidige baan toe aan een nieuwe uitdaging en kwam op advies van een oud-collega bij Hoppenbrouwers terecht. Ik begreep dat een van de doelstellingen bij Hoppenbrouwers, het behalen van de SCIOS certificeringen was. Aangezien ik alle benodigde diploma’s op het gebied van SCIOS certificering in mijn bezit heb, zag Hoppenbrouwers in mij de juiste persoon die dit mocht gaan opzetten binnen het bedrijf.

”SCIOS-gecertificeerd houdt in dat wij op hoog kwaliteitsniveau inspecties en onderhoud uitvoeren aan technische installaties. De technische regelgeving voor het uitvoeren van inspecties, onderhoud en emissiemetingen wordt opgesteld en beheerd door de stichting SCIOS. De certificatieregeling staat voor kwaliteit en vakmanschap. Inspecties zijn dan ook door de overheid verplicht.”

De keuze voor Hoppenbrouwers

Dat ik als zelfstandige een hele nieuwe afdeling mocht oprichten was voor mij genoeg uitdaging en daarbij ook de reden dat ik hier ben begonnen. Momenteel stuur ik tien man aan en begeleid hen in de inspectie.

Als EBI inspecteur van Hoppenbrouwers voer ik verschillende inspecties uit, volgens de SCIOS regeling. Een Eerste Bijzonder Inspectie (EBI), is een belangrijke basis voor de effectieve uitvoering van inspecties. Bij het van kracht worden van het activiteitenbesluit is het bovendien verplicht, een EBI uit te voeren. Ik ben ook actief op het gebied van tussentijdse werktuigbouwkundige inspecties voor de grotere nieuwbouw projecten, en laat daar graag mijn kwaliteiten zien. Deze inspecties zijn bedoeld om de faalkosten te verlagen tijdens de nieuwbouw.

”Een Eerste Bijzondere Inspectie, is een belangrijke basis voor de effectieve uitvoering van inspecties. Bij het van kracht worden van het Activiteitenbesluit is het bovendien verplicht, om bij ingebruikname van een nieuwe stookinstallatie een EBI uit te voeren. Door het uitvoeren van inspecties en goed onderhoud, heeft Hoppenbrouwers de benodigde certificeringen behaald en wordt er aan de eisen van de overheid én verzekeraars voldaan.”

Een dag als inspecteur

Ik hou me dagelijks bezig met inspecties en keuringen, maar iedere dag is anders. Ik ben een soort pion tussen allerlei bouwteams. Medewerkers kijken dagelijks met me mee naar nieuwe ontwikkelingen in apps. Ik heb apps mogen ontwikkelen voor het vervanging van een toestel, formulieren voor gevaarlijke situaties, maar ook voor een werkopname voor de werktuigbouwkunde. Wanneer er dan iets kapot is, kunnen zij dit snel invullen. Er is nu ook de mogelijkheid om de aansprakelijkheid vast te stellen, zodat wanneer er iets gebeurd, dit gedekt is voor beide partijen. Door middel van foto’s en handtekeningen kan dit dan worden afgedekt. Zo zijn er op verschillende gebieden al veel ontwikkelingen geweest. Door de verschillende disciplines die ik uitvoer, zijn mijn dagen dus zeer afwisselend en soms onvoorspelbaar.

Toekomstvisie

In de toekomst zou ik ook de certificeringen voor de andere vestigingen binnen Hoppenbrouwers willen regelen. Het inspectiewerk van de verschillende disciplines zou ik ook willen blijven doen, want dit vind ik ontzettend leuk. Ik krijg momenteel veel vrijheid en verantwoordelijk om mijn functie uit te voeren. Ik ben er dan ook erg trots op, dat ik na een inspectie een correcte rapportage kan overhandigen. Waarin staat dat er een veilige, energiezuinige en juiste werking van de installaties is achter gelaten, en deze voldoet aan de wettelijke regelgeving.

Uiteindelijk streef ik er naar om samen met mijn collega’s, Hoppenbrouwers te helpen om te groeien naar een hoger kwaliteitsniveau, en daarmee de beste installateur van Nederland te worden!

Bekijk alle behaalde certificeringen van Hoppenbrouwers Techniek