Bashir Abba Gana - BIM-modelleur Bashir Abba Gana

Bashir zit goed op zijn plek en geniet van de verantwoordelijkheid die hij krijgt

‘De doorgroeimogelijkheden bij Hoppenbrouwers staan mij erg aan.’

Met een moeder als verloskundige en een vader als architect twijfelde Bashir tussen de zorg en de techniek. Het werd een opleiding tot werktuigbouwkundige. Na zijn afstuderen kreeg hij de mogelijkheid om als BIM-modelleur aan de slag te gaan bij Hoppenbrouwers, binnen de markt Ziekenhuis & Utiliteit.

Bashir studeert af, zijn bijbaan wordt een fulltime job en corona slaat toe. “Vanwege corona zat ik 2 maanden thuis, omdat de outlet waar ik werkte sloot. Mijn vriendin werd wat ongeduldig en ik wilde ook eigenlijk wel iets met mijn studie gaan doen, al wist ik nog niet precies wat. Ik poetste mijn LinkedIn-profiel op en al snel werd mij de mogelijkheid aangeboden om me te verdiepen in het BIM-modelleren. En toen dacht ik: ‘Ja, dat ga ik doen’.”

Lekker puzzelen

Tijdens zijn opleiding werktuigbouwkunde hield Bashir zich bezig met het maken van nieuwe componenten in plaats van met modellering. “Als BIM-modelleur maak je als het ware een grote puzzel”, legt Bashir uit. “Je voegt componenten samen. Dus de componenten die ik eerst maakte, voeg ik nu samen. Het leggen van die grote puzzel, zodat alles klopt, vind ik gaaf. Bij BIM draait het om optimaliseren. Als je bepaalde dingen slim inricht, dan heb je daar later profijt van. En BIM is ook: optimaliseren en verbeteren om zo ook kosten te besparen.”

http://Van%20digitale%20versie%20naar%20werkelijkheid

Wat is BIM?

BIM wil zeggen dat er met de computer een virtueel gebouw wordt gemodelleerd waarin alle informatie wordt opgenomen die nodig is voor het bouwproces. Het model is de basisbron van waaruit álle documentatie wordt gemaakt. 2D tekeningen (bijvoorbeeld plattegronden, aanzichten, doorsnedes, details), 3D-presentaties (bijvoorbeeld visualisaties, animaties) en lijsten (bijvoorbeeld ruimteoverzichten, ramen- en deurenstaten) worden allemaal gegenereerd uit dit model.

Ja, hij wil!

Of Bashir bij Hoppenbrouwers blijft, lijkt een uitgemaakte zaak. Bashir: “Ik heb het hier heel erg naar mijn zin. Ik voel me prettig bij het team en ik waardeer de vrijheid. Ik heb het gevoel dat ik echt van meerwaarde ben. Ook staan de doorgroeimogelijkheden me erg aan. Heel voorzichtig zie ik mezelf wel een grote groep BIM-mensen aansturen. Als je bij Hoppenbrouwers uitspreekt wat je wilt, dan is er heel veel mogelijk.”