Bas Steevens - Engineer (Duaal-student) Bas Steevens

Bas bijt zich vast in alles wat met duurzaamheid en verduurzaming te maken heeft

‘Fouten maken mag. Niet afgeschoten worden om je fouten werkt een stuk lekkerder.’

Officieel heeft Bas nog twee vakken openstaan binnen de opleiding elektrotechniek, maar sinds anderhalf jaar werkt hij als engineer bij team Duurzaam. En met veel plezier. De komende jaren bijt Bas zich vast in alles wat met duurzaamheid en verduurzaming te maken heeft, zodat hij straks anderen kan begeleiden en aansturen. Maar haast heeft hij niet. Beter rustig en solide dan snel en ondoordacht.

Een warm bad

Een fulltime opleiding bleek niet aan Bas besteed. Veel theorie, weinig actie. Bas: “Toen ik de voltijdse opleiding elektrotechniek volgde, voelde ik me niet echt verbonden met het vak. Op papier wist ik het allemaal wel, maar praktisch gezien had ik geen idee. Toen ik dit aan mijn docenten voorlegde, wezen ze mij op de mogelijkheid de opleiding duaal te volgen. Dit sprak mij aan, dus zocht ik een leerwerkbedrijf. Hoppenbrouwers kwam in beeld en de kennismaking voelde goed. Warm onthaal, fijne sfeer, geen dure woorden en de zaak was beklonken. Vanaf dat moment voerde ik in de praktijk uit wat ik in het klaslokaal leerde.”

Hink-stap-sprong naar team Duurzaam

Bas begon in de buitendienst, maakte toen een tussenstop bij de panelenbouw, week uit naar de markt Water om zich uiteindelijk aan te sluiten bij team Duurzaam. “Op een gegeven moment kreeg ik een duurzaam project onder mijn neus en dat had direct mijn interesse”, vertelt Bas. “Het ging om een groot zonnepanelenveld, waarbij je je ook bezighoudt met de onderconstructie. Zulke projecten zijn niet-alledaags, daarom ben ik extra enthousiast als ik ermee aan de slag mag. Het thema duurzaamheid vind ik interessant, omdat het een jonge en toekomstbestendige markt is waar je je in kunt onderscheiden.”

Fouten maken mag

Als je net komt kijken, heb je veel te leren. Leren en groeien lukt niet zonder het maken van fouten. Nou stoot niemand graag zijn neus maar als het dan toch moet, dan maar bij Hoppenbrouwers. “Het relaxte aan Hoppenbrouwers is dat je op onderzoek mag gaan en dat je niet wordt afgeschoten wanneer er iets misgaat”, vult Bas aan. “Dat er iets misgaat is natuurlijk vervelend, daar voel je je schuldig over, maar het wordt je niet kwalijk genomen. Ervan leren is veel belangrijker.”

Leidinggevende in de dop

Zelf aan het stuur zitten van je leven, is een uitdrukking die past bij Bas. Als engineer heeft hij nog een prachtige weg voor zich liggen, maar een mens mag plannen maken. Bas: “Ik heb een poos geleden al uitgesproken dat ik op den duur graag een leidinggevende functie op me wil nemen. Maar pas als ik er helemaal klaar voor ben. Eerst mijn diploma behalen, dan kennis en praktijkervaring opdoen, vervolgens de benodigde opleidingen en cursussen volgen en dan…zou ik het graag willen proberen. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat me dit gaat lukken. Samen met Hoppenbrouwers.”

Overweeg jij een duale opleiding te volgen? Maak dan een afspraak. Samen kijken we naar de mogelijkheden.