Zij-instromer (H)opleidinggids Zij-instromer (H)opleidinggids

Omscholen naar een baan als monteur elektrotechniek of werktuigbouwkunde?

Je bent een zij-instromer als je eerst een carrière in een andere branche hebt gemaakt en vervolgens overstapt naar een baan in de techniek. Je wilt graag in de techniek werken, maar hebt daar nog geen studie in gevolgd. Een studie is nodig om het vak van bijvoorbeeld monteur elektrotechniek of monteur werktuigbouw te kunnen uitvoeren. Zij-instromers zijn vaak extreem gemotiveerd. Geen wonder dat we onze deuren wagenwijd openzetten voor deze groep. Neemt niet weg, dat we streng blijven selecteren. Elektrotechniek of werktuigbouwkunde moet net als ons bedrijf écht bij je passen.

Flexibele instroom voor zij-instromers

Veel zij-instromers bij Hoppenbrouwers Techniek volgen hun opleiding bij het Koning Willem I college in ‘s-Hertogenbosch. Groot voordeel is de flexibele instroom; zij-instromers kunnen daar op elk moment starten met de opleiding. Volgens Mariska, studieadviseur bij Koning Willem I college, hebben zich altijd zij-instromers aangemeld, maar niet in de mate waarin dat nu gebeurt. “Er is nu zoveel werk, dat het aantal zij-instromers explosief toeneemt. Alleen al in het schooljaar 2018/2019, heb ik tientallen mensen ingeschreven. Ik heb altijd contact met het bedrijf waar de leerling zijn praktijkdeel gaat doen en dat werkt bij alle bedrijven prettig. Ondanks dat ik Hoppenbrouwers vooral ken van het telefonisch contact, zijn de lijntjes kort en schakelen we aan twee kanten snel.”

Mariska, studieadviseur bij Koning Willem I college

Meest gestelde vragen over starten als zij-instromer

Wanneer kan ik als zij-instromer starten bij Hoppenbrouwers Techniek?

De eerste stap is om bij ons te solliciteren. In deze sollicitatie motiveer je jouw wens om je bij ons om te scholen. Als jouw motivatie ons aanspreekt, nodigen we je uit voor een gesprek. Daarin achterhalen we of de keuze voor techniek binnen ons bedrijf écht bij je past. Uiteraard checken we je vooropleiding om te kunnen starten met een BBL-traject voor zij-instromers.

 

Hoe ziet het programma voor zij-instromers eruit?

Je combineert het werken bij Hoppenbrouwers met een studie op een onderwijsinstelling. Een niveau-3 opleiding duurt maximaal drie jaar. Afhankelijk van het rooster van de onderwijsinstelling werk je vier of vijf dagen per week en volg je overdag of ’s avonds lessen op school. Als zij-instromer ben je onderdeel van een van onze teams en werk je in echte projecten.

Wat verdien ik als zij-instromer?

Hoppenbrouwers Techniek betaalt je opleiding en eventuele bijkomende studiekosten. Daarnaast teken je bij ons een arbeidsovereenkomst voor vier of vijf dagen per week, afhankelijk van je opleiding. Je salaris hangt af van het aantal uur dat je werkt. Daarnaast ontvang je vakantiedagen (25 bij een fulltime dienstverband en 13 atv-dagen), een goede pensioenregeling en een bonusregeling afhankelijk van de winst.

 

Waarom werkt Hoppenbrouwers Techniek graag met zij-instromers?

We willen onze medewerkers graag laten groeien. Om daarin te slagen, is aanwas van nieuwe medewerkers noodzakelijk. Zij-instromers vormen voor ons een extra doelgroep om aan te trekken. De ervaringen laten zien dat het een fantastische groep is om mee samen te werken, door hun zelfstandigheid, arbeidsethos en motivatie.

Ervaring van een zij-instromer

“Na banen in de horeca (10 jaar Leermeester Kok), in de logistiek (5 jaar) en bij Blokker (11 jaar bedrijfsleider) had ik op mijn 44ste voor het eerst van mijn leven geen werk. Om mijn tijd nuttig te besteden, ben ik mijn huis gaan verbouwen; van de riolering tot aan de schoorsteen. Het ging me goed af. Bovendien vond ik het echt leuk om met mijn handen te werken. Dáár wilde ik beroepsmatig mee verder. Ik ben 46 en kan me geen laag tempo permitteren. Daarom heb ik de leercurve steil ingezet. Inmiddels ben ik alweer bezig met een versnelde opleiding Airco- en VRF-systemen en F-gassen.”

Monteur Joris van Laarhoven van Hoppenbrouwers Techniek