Nederlands is belangrijk voor werk in de techniek Nederlands is belangrijk voor werk in de techniek

Ook in de techniek is Nederlands van groot belang!

Als je een bbl-traject elektrotechniek volgt, ga je één dag per week naar school, naar een ROC (Regionaal Opleidings Centrum). Naast vakken als meetkunde, krijg je wekelijks twee uur Nederlands. Waarom eigenlijk? Dat was de vraag die derdejaarsleerlingen elektrotechniek aan het Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch stelden aan hun nieuwe docent Nederlands, Kirsten Cuppen.

Nederlands: hoofd- of bijzaak?

Kirsten Cuppen: “Ik merkte aan het begin van het schooljaar dat de jongens zich moeilijk konden voorstellen waar Nederlands in hun werk voor nodig is. Het voelde voor hen als een bijzaak. Als je wilt dat iets beklijft, moet je er het nut van inzien. Natuurlijk kon ik zelf vertellen waarom het zo belangrijk is, maar de boodschap zou nog beter aankomen als iemand uit het bedrijfsleven daar iets over zou vertellen. Toen ik dat idee opperde bij de leerlingen, kwamen ze zelf aan met Hoppenbrouwers Techniek. Een deel van hen werkt daar. Een mailtje naar Eric van Gestel, coördinator leerlingen bij Hoppenbrouwers Techniek, en het was geregeld.”

Over het nut van Nederlands

“Eric gaf aan twee derde klassen mbo een leuke gastles. Hij noemde het ene voorbeeld na het andere waaruit het nut van Nederlands bleek in een baan als monteur elektrotechniek. Bij het opnemen van een werk, het lezen van een handleiding, het opstellen van een sollicitatiebrief, het schrijven van een mail naar een klant en zelfs bij het noteren van bestellingen bij het vrijdagmiddag twaalfuurtje. Zo leuk, hoe die gasten allemaal naar hem luisterden; het was muisstil. Het nut van Nederlands heb ik daarna niet meer hoeven uitleggen. Super fanatiek zijn ze de rest van het schooljaar aan de slag gegaan met een project, waarin ze hun eigen bedrijf opzetten. Van het maken van een bedrijfsplan en een reclamefolder tot het schrijven van een offerte: kennis van Nederlands is altijd nodig.”