De kracht van een familiebedrijf Wat is een familiebedrijf

Wat is een familiebedrijf eigenlijk? De Europese Commissie heeft daar in 2009 een definitie voor bedacht. Het Nederlandse CBS volgt die definitie. Bij een familiebedrijf heeft één familie direct of indirect een meerderheid van de zeggenschap. De familie moet formeel betrokken zijn bij het bestuur en het bedrijf moet ook juridisch overdraagbaar zijn.

De kracht van een familiebedrijf

Familiebedrijven doen het beter dan de meeste corporate ondernemingen, stelt Bob Hutten, voorzitter van het Brabantse Familiebedrijven Genootschap. “Waarom? Omdat ze boven op de klant zitten én op het vinden van een oplossing bij een probleem. Het zijn tegenwoordig moderne bedrijven met een sterke binding met hun omgeving en daar echt iets voor willen betekenen. Gewoon omdat ze houden van de mensen die bij hen werken en zich daar verantwoordelijk voor voelen. Familiebedrijven kijken altijd naar de oplossing in plaats van praten over problemen.”

Familiebedrijf-cultuur

De cultuur in het bedrijf, hoe men met elkaar en met anderen omgaat, wordt nog voor een belangrijk deel bepaald door de normen en waarden die de oprichters mee hebben gebracht in het bedrijf. Bij de selectie van personeel worden deze normen en waarden nog steeds gekoesterd. De familiebedrijvencultuur staat voor een organisatie die zich richt op de zorg voor goede verhouding, gekoppeld aan flexibiliteit in processen, zorg voor het personeel (als waren ze onderdeel van de familie) en klantgevoeligheid. De relatie tussen mensen staat centraal. Er is meer dat mensen bindt, dan dat mensen scheidt.

Familiebedrijven in Nederland

Volgens het meest recente onderzoek van het CBS naar familiebedrijven (publicatie van CBS april 2017, Familiebedrijven in Nederland) telde Nederland op 1 januari 2016: 276.900 familiebedrijven. Bij 89% hiervan gaat het om bedrijven waar minder dan tien personen werken. Het aandeel van familiebedrijven waar 250 mensen of meer werken is in absolute aantallen: 410 bedrijven in Nederland. En daar is Hoppenbrouwers Techniek er eentje van. Het bedrijf is in 100 jaar gegroeid en telde in 2018 zo’n 800 medewerkers. Nu, eind 2019, telt Hoppenbrouwers al bijna 1200 medewerkers! In Brabant zoeken de familiebedrijven elkaar op in het Brabantse Familiebedrijven Genootschap (BFBG), waar Hoppenbrouwers Techniek ook lid van is.