René & Kristel van Loon

René & Kristel van Loon

“Doen waar je gelukkig van wordt; dat is het belangrijkste wat ik mijn kinderen heb meegegeven”

Vader René en dochter Kristel zijn ongeveer vier jaar geleden gelijktijdig bij Hoppenbrouwers Techniek begonnen. René van Loon, destijds directeur eigenaar van Van Loon Elektro, sloot zich aan bij Hoppenbrouwers en nam de hele familie mee. “Ik zeg weleens het is de familie van Loon met de schoonfamilie Hoppenbrouwers. De anderen hadden destijds maar te volgen, maar zo strikt als dat nu klinkt voelde dat niet.”

Drijfveren

Voor René was de aansluiting bij Hoppenbrouwers een logische keuze omdat beide familiebedrijven dezelfde normen en waarden nastreven. “Theo Hoppenbrouwers verwoordde het mooi: ‘ Er zijn veel installateurs met hetzelfde doel, maar wij spreken dezelfde taal.’ Die verbondenheid vond ik al bij Theo en later ook bij Henny. Wat mij in iemand aanspreekt zijn zijn drijfveren. Tijdens mijn eerste gesprek met Henny ontdekten we al veel overeenkomsten in onze opvoeding, drijfveren maar ook in onze ambitie. Vanuit die verbondenheid samenwerken is voor mij familiegevoel.”

Doen waar je gelukkig van wordt

Kristel kwam na de samensmelting terecht op de Marketing & Communicatie afdeling. Vanuit haar expertise pakt ze nu ook samen met vader René projecten op zoals de beurzen en overkoepelende salesstrategie. Maar over ‘mijn vader’  of ‘ papa’  spreekt ze nooit tegen haar collega’s. “Ik noem mijn vader altijd heel bewust René. Ik vind dat niet passend en ik wil bovendien laten zien dat ik niet de ‘dochter van’ ben”, vertelt Kristel. “Mijn ouders hebben me nooit gepusht om in het familiebedrijf of in dezelfde branche te komen werken. Op een gegeven moment liep het zo en dat bevalt heel goed! Ik ben ook nooit bang geweest dat dit zou botsen. Als collega’s durven wij heel veel tegen elkaar te zeggen. Of ik mijn zoontje later ook met mij zie werken? Dat durf ik niet te zeggen. Hij moet vooral zijn eigen pad kiezen of dat nu vrachtwagenchauffeur is of advocaat.” René: “Mijn kinderen zijn opgegroeid met het familiebedrijf en kennen mij eigenlijk niet anders dan dat ik daarmee bezig ben of met klanten bezig ben. Doen waar je gelukkig van wordt; dat is het belangrijkste wat ik hen heb proberen mee te geven.”

Familietrekjes

Eens per week gaan vader en dochter wandelen. En dan niet een blokje om in Dongen, maar een flink stuk doorstappen. Er wordt dan van alles besproken, ook over Hoppenbrouwers. “Het is zeker geen werkoverleg, maar we reflecteren wel kritisch op elkaar. Soms moet Kristel tegen me zeggen, ‘ik ben nu even je dochter en niet je collega.’ Dan moet ik even schakelen”, lacht René. Toch zoeken de twee elkaar wel op als sparringpartner. Kristel licht toe: “Ik maak graag gebruik van de dertig jaar ervaring die hij heeft. Soms loop ik tegen dingen aan en dan is het fijn om daar samen naar te kijken. In dat opzicht zie je ook veel gelijkenis in ons karakter, we zitten vaak op een lijn.” René beaamt dit. “Tegelijkertijd krijg ik van Kristel weer de kritische vragen en frisse blik.”

Aan tafel

Tijdens de feestdagen zit het gezin niet samen aan het kerstdiner. “Dat vind ik eigenlijk wel jammer, want ik ben écht een familiedier. De feestdagen zijn echt dagen dat wij elkaar opzoeken. Daar hecht ik veel waarde aan”, vertelt René. Kristel zoekt de sneeuw op tijdens de kerstdagen: “Daar heb ik natuurlijk heel veel zin in, maar inderdaad de feestdagen zijn wel heilig binnen ons gezin. Wat ik het meest ga missen? Mijn vader die de keuken induikt en een compleet feestmaal klaarmaakt.”