Frank & Maarten de Kok Frank & Maarten de Kok

“Binnen elk team hangt er een familiesfeer”

Vader Frank en zoon Maarten de Kok vullen de Hoppenbrouwers familie aan als vader en zoon. Frank kan zich al 27 jaar een Hopje noemen en sinds 2018 heeft Maarten zich ook bij de Hoppenbrouwers familie gevoegd. Op de vraag of Maarten is overgehaald door zijn vader om bij Hoppenbrouwers te gaan werken zegt hij: “Natuurlijk kende ik Hoppenbrouwers via mijn vader, maar hij heeft mij niet geprobeerd over te halen. Het was mijn eigen keuze om bij Hoppenbrouwers aan de slag te gaan.”

Samen uit, samen thuis

Vader en zoon werken in hetzelfde team, maar komen elkaar niet dagelijks tegen. Maarten is leerling-monteur en werkt daarom altijd op locatie, terwijl Frank projectleider is en op kantoor werkt. Zo’n één keer per week komen ze elkaar op de werkvloer tegen, wanneer Frank de lopende projecten bezoekt. Gelukkig hoeft Frank zich geen zorgen te maken dat hij zijn zoon niet vaak genoeg ziet, want Maarten schuift gewoon thuis bij het avondeten weer aan. “We praten tijdens het avondeten altijd wel even over het werk. We bespreken dan even hoe de dag verlopen is, of het werk af is en wat er voor de volgende dag op de planning staat.’’ De heren hebben geen afspraken gemaakt over wanneer er aan de keukentafel wel en niet over Hoppenbrouwers gepraat mag worden, maar ze proberen het wel kort maar krachtig te houden. Op die manier hoeft de rest van het gezin ook niet de gehele avondmaaltijd naar Hoppenbrouwers-praat te luisteren.

Familiegevoel

Frank en Maarten beamen beiden dat er een familiesfeer binnen Hoppenbrouwers hangt, al geeft Frank wel toe dat de groei van Hoppenbrouwers gepaard is gegaan met veranderingen. Frank stelt de vergelijking dat Hoppenbrouwers net zo in elkaar zit als een echte familie: “Binnen elk team hangt er een familiesfeer. Het team waar je in werkt is je gezin, de afdeling is de rest van de familie en de rest van het bedrijf zijn (achter-) neven en nichten.” Frank vertelt dat het een mooi proces is om met je team elke keer weer van begin tot het eind een kwalitatief goed project op te leveren. Maar daarnaast vinden beide heren het ook ontzettend belangrijk om op z’n tijd een geintje te maken met collega’s.

Iets wat vader en zoon echt kenmerkt, is dat zij aanpakkers zijn. ‘Schouders eronder zetten’, is hun motto. Toch wel even wat anders dan hoe het er thuis aan toe gaat, want als het gaat om gezinsuitjes en feestdagen is de vrouw des huizes de persoon die het voorstelt en regelt.