5 tips voor veilige feestdagen 5 tips voor veilige feestdagen

Veilige feestdagen

Gezelligheid staat natuurlijk voorop tijdens de feestdagen. Maar denkt u ook aan de veiligheid? De feestdagen zijn bij uitstek de dagen dat inbrekers op pad gaan en brandgevaar op de loer ligt. Daarom vijf waardevolle tips van uw technisch dienstverlener om veiligheid én gezelligheid te garanderen. 

  1. Verlichting in en rondom het huis zorgt voor extra sfeer. Van enkel lampjes in de kerstboom tot kerstdecoratie door en rondom het hele huis. Zorg ervoor dat deze verlichting voorzien is van bijvoorbeeld een KEMA-KEUR, Intertek-, GS certificaat of CE-keurmerk. Deze keurmerken geven aan dat de verlichting aan de geldende veiligheidseisen voldoet. Voor de buitenverlichting is het daarnaast belangrijk dat deze waterbestendig is en minimaal beschikt over de IP44 code. Deze maatregelen verkleinen de kans op kortsluiting aanzienlijk.
  2. De feestdagen bij familie en vrienden doorbrengen? De meeste inbraken worden in december, rond de feestdagen gepleegd. Het aan laten van verlichting wekt een bewoonde indruk. Zet niet alleen de verlichting van de kerstboom aan (alleen met LED-verlichting), maar ook de lampen die ’s avonds normaal gesproken altijd aan staan. Wanneer je meerdere dagen van huis bent, is het verstandig om gebruik te maken van een timer. Zo staat de verlichting overdag niet onnodig aan, ben je duurzamer en (brand)veilig bezig.
  3. Niet alleen ’s avonds en ‘s nachts, maar ook overdag ligt het gevaar op inbraak op de loer. Het is logisch dat de deur goed op slot moet zijn, maar is dat slot wel inbraakveilig? Veel deuren zijn niet goed beveiligd, waardoor een inbreker het slot binnen enkele minuten open kan krijgen. Een SKG*** cilinder of beslag maakt het een stuk moeilijker om binnen te komen.
  4. Verlengsnoeren zijn ideaal om de verlichting, het gourmetstel of andere elektrische apparatuur op aan te sluiten. Toch is het belangrijk dat je verschillende verlengsnoeren niet aan elkaar koppelt, want dit kan zorgen voor overbelasting. Maak bij voorkeur gebruik van een rolhaspel als het verlengsnoer toch te kort blijkt te zijn. Zorg er wel voor dat deze geheel uitgerold is.
  5. Deur op slot? Vergeet ook de ramen zowel boven als beneden niet dicht te doen! Een raam op een kiertje kan makkelijk geopend worden en met een opstapje is het raam op de bovenverdieping zo open. Ook voor ramen is een goede basisbeveiliging van belang om inbrekers buiten de deur te houden.

Extra tips:

  • Zet een timer op een lamp op de bovenverdieping. Als je thuis bent, ben je niet altijd beneden.
  • Zet een nepkaars achter de vitrage of lamelle. Deze werken op batterijen en geven een flikkerend effect, waardoor het echt lijkt alsof er een echte kaars brand.

 Hoppenbrouwers Techniek wenst u een gezellige, maar vooral veilige decembermaand toe!