5 tips voor een veilig heerlijk avondje 5 tips voor een veilig heerlijk avondje

‘t Heerlijk avondje is gekomen, avondje van…

De feestmaand staat voor de deur, tijd om te gourmetten! Miljoenen Nederlanders trekken hun gourmetstel uit de kast in de decembermaand. Maar let je ook op de veiligheid in deze gezellige tijd? Als technisch dienstverlener geeft Hoppenbrouwers Techniek je graag vijf tips om te zorgen voor een veilig heerlijk avondje.

  1. Gourmetstel aan, nog snel wat brood afbakken, ondertussen even een wasje draaien en misschien dat we de vaatwasser ook alvast kunnen aanzetten. Herkenbaar? Alles draait op volle toeren om te zorgen voor een zorgeloze avond. Maar let op! Wanneer verschillende zware apparaten op dezelfde stroomgroep in gebruik zijn, is er grote kans dat er een stop doorslaat. Ga na op welke groepen de verschillende apparaten zijn aangesloten, zodat de kans klein is dat de stop overbelast wordt en je zonder elektriciteit zit. Die donkere dagen voor kerst moet je niet té letterlijk nemen.
  2. Een dun snoer kan te warm worden en tot brand leiden. Maar hoe weet je of het snoer dik genoeg is? Kijk op het typeplaatje van het gourmetstel en eventuele andere apparaten die je wilt aansluiten. Daarop staat het vermogen in Watts (het getal met de letter W erachter).
  3. De hele familie zit klaar om hun stukjes vlees te bakken op de plaat, maar het snoer van het gourmetstel is veel te kort… Je bedenkt je dat in de schuur vast nog wel een verlengsnoer ligt wat je hiervoor kunt gebruiken. Let wel op dat dit verlengsnoer onbeschadigd is in verband met kortsluiting.
  4. Is het verlengsnoer toch te kort? Het is niet verstandig om verlengsnoeren aan elkaar te koppelen. Wanneer je verlengsnoeren koppelt en aansluit op elektronische apparaten kan dit overbelasting veroorzaken. Door deze belasting worden de verlengsnoeren heet en kan er brand ontstaan. Gebruik in dit geval liever een kabelhaspel en rol het in zijn geheel af om oververhitting te voorkomen.
  5. Houd de rookmelder in de gaten! Gourmetten kan voor flink wat rookontwikkeling zorgen. De brandmelder zal zich dan klaaglijk laten horen, ook wanneer er geen sprake is van brand. Zet bij voorkeur een raam of buitendeur open zodat de rook snel weg kan (en je later ook niet met een gourmetgeur in huis zit). Lukt dat niet? Zet dan de afzuigkap aan, maar let op: Zet niet te veel elektronische apparaten aan op één punt. Hoe dat ook alweer zat lees je terug bij punt 1.

 

Hoppenbrouwers Techniek wenst u een gezellige, maar vooral veilige decembermaand toe!