De praktijkschool helpt je op weg

De praktijkschool helpt je op weg

Starten als BBL-er bij Hoppenbrouwers Techniek? Dan komt er veel op je af. Je maakt lange dagen als onderdeel van één van onze teams. Het zou zomaar kunnen dat soms je wekker al om 05.00 uur gaat om op tijd op een project te kunnen zijn. En dan ga je ook nog eens één dag per week naar school. We snappen dat de overgang van het voortgezet onderwijs naar het bedrijfsleven best groot is. Om je te helpen bij die stap, hebben we in 2003 een praktijkschool opgericht. Op elke vestiging is er één. En waar er nog geen is, zijn we die aan het oprichten voor zowel elektrotechniek als werktuigbouwkunde.

Eén avond per week praktijkschool

De theorie leer je op school, de praktische vaardigheden doe je tijdens het werk op. Een avond praktijkschool is daarop een aanvulling. De praktijkschool zorgt voor een extra contactmoment. Met je collega’s die net als jij net gestart zijn en waarschijnlijk hetzelfde beleven. Maar ook met je praktijkopleider. Na het werk, eten jullie eerst samen. Gezond natuurlijk. Je hebt je energie immers hard nodig. Daarna volg je het praktijkschoolprogramma. Het programma  is breed en past bij je opleiding. Met onze praktijkopleiders verbeteren en vernieuwen we het programma voortdurend om je zo goed mogelijk op weg te helpen in ons bedrijf.

Over de praktijkschool elektrotechniek

“Ik geef de leerlingen mee: vertel ons wat je dromen zijn.”

Marlon Thomas, praktijkopleider elektrotechniek: ““Ik vind het geweldig leuk om deze jonge gasten te begeleiden en mijn kennis over te dragen. Het is een verrijking naast mijn werk als service-coördinator. De praktijkschool is de plek waar je fouten mag maken. Het gaat om meer dan kennis, ook om het trainen van de beroepshouding. Bij Hoppenbrouwers draag je veel eigen verantwoordelijkheid; ook als leerling. Zo zijn leerlingen bijvoorbeeld zelf verantwoordelijk voor hun gereedschap. Ik leer hen de gewoonte aan om elke dag hun gereedschap te tellen en te controleren! Als praktijkopleider wil ik ervoor zorgen dat de deelnemers zich echt welkom voelen. Daarom zorg ik dat, voor ze starten, alles voor hen geregeld is; van kluisje en werkgereedschap tot werkkleding.”

Praktijkbegleider Marlon Thomas met leerlingmonteur

Over de praktijkschool werktuigbouw

“Ik ben zelf ook als BBL-er loodgieter gestart”

Maykel Vermeer, praktijkopleider werktuigbouwkunde: “Omdat ik zelf BBL-er ben geweest, kan ik me goed verplaatsen in hun belevingswereld. Belangrijk vind ik dat ze in een veilige omgeving hun vaardigheden kunnen oefenen. Dit vak vergt veel oefening. ‘Met je handjes werken’ bestaat in dit vak in mijn ogen niet. Je creëert iets van niets; daar heb je een flink stel hersens voor nodig. In praktijkschool oefen je zonder tijdsdruk. Maak fouten en leer ervan! Tijdens een opdracht lopen leerlingen tegen van alles aan. Daar praten we dan over. Vaak ben ik niet alleen instructeur, maar ook coach en vertrouwenspersoon. Het allermooiste vind ik om de jonge leerlingen de transitie te zien maken van puber naar vakvolwassene.”

Leerlingmonteur met begeleider van Hoppenbrouwers Techniek