

'Veiligheid is in de basis een gezamenlijke verantwoordelijkheid'
Bij Hoppenbrouwers kiezen we altijd voor de veilige weg. Dat is in tijden van crisis niet anders. ‘Deze coronacrisis is een situatie zoals een aanrijding van achteren, eentje die je niet ziet aankomen. Hoewel wij crisisbestendig zijn, was het nu belangrijker dan ooit om verantwoordelijkheid te nemen voor het bedrijf, de medewerkers en hun thuisfront’, aldus Henny de Haas, directeur-eigenaar van Hoppenbrouwers.
Samen veilig doorwerken
Door de uitbraak van COVID-19 regeerde op veel plekken angst. Daarom heeft Henny geprobeerd zijn hoofd koel te houden zonder de urgentie in het kader van corona en het langetermijnperspectief uit het oog te verliezen. Met gezond verstand deed hij wat nodig was. Er werd een crisisteam ingericht dat diverse maatregelen trof. ‘We organiseerden zichtbare dingen zoals regels om veilig te werken: thuis, op kantoor en op locatie. We hebben de netwerkcapaciteit om thuis te werken verviervoudigd, zodat in het uiterste geval niemand meer op kantoor hoefde te werken. Ook verruimden we de werktijden: medewerkers konden 7 dagen in de week van 06:00 uur tot 22:00 uur aan het werk. Zo gaven we hen lucht om zowel de werk- als thuissituatie onder controle te houden en kon nagenoeg alles en iedereen veilig doorgaan. Ook hebben we minder zichtbare zaken opgepakt, zoals de inrichting van een coronadashboard. Hierdoor hadden we wekelijks zicht op de omzet en productieve uren, maar ook op zieke medewerkers. Hierdoor konden we kort op de bal spelen’, aldus Henny.

‘Het is altijd een uitdaging om een balans te vinden tussen veilig werken, verbondenheid en effectiviteit.’
Eigen initiatieven
De directeur van Hoppenbrouwers is trots op de saamhorigheid die ontstond. Teams namen zelf initiatieven om op een veilige manier projecten door te kunnen laten lopen en eventuele verspreiding binnen het bedrijf zoveel mogelijk in te perken. ‘Teams vingen elkaar op in het geval van zieke medewerkers en zetten er met elkaar de schouders onder’, zo geeft hij aan. Ook in deze tijd kwam de collectieve kracht van het werken met zelfsturende teams duidelijk naar voren; veiligheid is in de basis een gezamenlijke verantwoordelijkheid.
Wil jij weten hoe Hoppenbrouwers omgaat met het Coronavirus (COVID-19)?
De juiste balans
Onze KAM (Kwaliteit, Arbeidsomstandigheden en Milieu)-coördinatoren denken ook mee over corona en de aangepaste maatregelen. Op basis daarvan hebben zij een toolbox samengesteld. Ze zijn goed aangewend, evenals de coronawerkinspecties om veilig aan het werk te kunnen. Het is altijd een uitdaging om een balans te vinden tussen veilig werken, verbondenheid en effectiviteit. Ook nu: Als je onderdeel bent van de Hoppenbrouwersfamilie, willen we echt weten hoe het met de collega’s gaat.
