Ombouw laslijnen Tata Steel Ombouw laslijnen Tata Steel
Locatie

Project informatie

  • Opdrachtgever

    Tata Steel Netherlands Tubes B.V.

Twee laslijnen ombouwen binnen drie weken

Tata Steel houdt zich in Nederland bezig met de productie, bewerking en distributie van staal. Voor de vestiging in Oosterhout, die hoogwaardige buizen maakt voor de automobiel industrie, maar ook voor HVAC (Heating Ventilation en Airconditioning) en talloze andere toepassingen, bouwden we twee laslijnen om.

Mark Coremans, Maintenance Manager bij Tata Steel; “We hebben zes laslijnen hier in Oosterhout waarvan er één tijdelijk buiten bedrijf staat. Met deze laslijnen produceren we buizen op maat. Daarnaast hebben we ook een aantal bewerkingsmachines om het hele productieproces uit te kunnen voeren. Binnen Tata Steel gaan we altijd uit van customer focus en we verwachten dit ook van onze partners. Hoppenbrouwers is er daar gelukkig één van.”

Met de S7 PLC’s zijn we bedrijfszekerder

Huub van Luijt, Hoofd elektrotechnische dienst van Tata Steel; “In de zomer van 2015 werden de KV 30 en KV 32 laslijnen omgebouwd in een periode van in totaal drie weken. De ombouw was nodig omdat we bezig zijn met een project om S5 PLC’s te vervangen door S7 PLC’s. De S5 is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Dus wanneer er storingen aan komen zitten wij met een probleem. Met de S7 zijn we bedrijfszekerder omdat we deze kunnen upgraden en nog belangrijker; we kunnen de toekomst de beveiligingen integreren in het S7 Safety systeem.”

LEAN telt uiteindelijk gewoon mee in je bedrijfsresultaat

“LEAN is binnen Tata Steel wel bekend maar meer gericht op onze processen. Dit is ons tweede project dat we volgens de LEAN methode hebben gepland. Het voordeel is dat alles voor iedereen inzichtelijk en duidelijk is. Dit past precies in ons plan en sluit aan op ons werkproces. Het biedt structuur en ik vind dat we dit als bedrijf door moeten zetten.

Vroeger werden de nabewerkingsmachines door de laslijnen gevoed. Het was een ‘push’ principe. Nu is het andersom en staan onze nabewerkingsmachines te wachten op de buizen. Dat betekent dat de voorraad van het halffabricaat, wat er tussen lag, veel lager is. Dat is onmiddellijke cashflow en telt in het bedrijfsresultaat wel mee. Dus LEAN is veel meer dan stickertjes plakken”, aldus Mark.

Evaluatie van het project

“We hebben regelmatig verschillende partijen over de vloer”, vertelt Huub. “Wat me bevalt bij Hoppenbrouwers is dat de medewerkers altijd hun PBM’s bij zich hebben en dragen. Ze zijn herkenbaar als Hoppenbrouwers, ze lopen allemaal met een setje tekeningen en weten precies wat ze moeten doen. Ik heb de indruk dat ze altijd goed zijn voorbereid. Daarbij sturen jullie dezelfde mensen en dat is gewoon prettig, dan weet je wat je aan elkaar hebt.”

Machine hal bij Tata steel in samenwerking met Hoppenbrouwers techniek
Machines bij Tata Steel in samenwerking met Hoppenbrouwers Techniek
Machines bij Tata Steel in samenwerking met Hoppenbrouwers Techniek
Staal ligt klaar in schappen bij Tata Steel
Hoppenbrouwers werkte aan de ombouw van de laslijnen van Tata Steel
Hoppenbrouwers Techniek werkte mee aan het ombouwen van de laslijnen van Tata Steel
Het pand van Tata Steel, Hoppenbrouwers Techniek bouwde de laslijnen om