Nieuwe nucleaire afdeling Elkerliek Ziekenhuis Nieuwe nucleaire afdeling Elkerliek Ziekenhuis
Locatie

Project informatie

  • Opdrachtgever

    Elkerliek Ziekenhuis

Nieuwe afdeling nucleaire geneeskunde in het Elkerliek Ziekenhuis te Helmond

Het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond is voorzien van een gloednieuwe nucleaire afdeling waar vanaf 1 juni de eerste patiënten terecht kunnen. Hoppenbrouwers heeft de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installatie aangelegd.

Harrie de Greef, projectleider bij het Elkerliek Ziekenhuis: “Voorheen was hier de Intensive Care, nu is de ruimte geschikt gemaakt voor het maken van scans met de Spect CT scan. Het is een combinatie van een CT scan en een Spect scan. Met een CT scan kun je heel goed de anatomie in beeld brengen. Wat je niet kunt zien is de werking van de verschillende organen. Bij de nucleaire afdeling spuiten ze een injectie in en labelen ze het ingespoten stofje aan het deel van het lichaam wat ze willen onderzoeken. De combinatie zorgt voor een completer beeld”.

De afdeling bestaat uit verschillende ruimtes en is verdeeld in twee routes, één voor het nucleair materiaal en één voor de patiënten.

Omdat het hier een nucleaire omgeving is, hebben we een aparte ruimte die alleen via een toegangscontrole systeem te betreden is. Alles wordt geregistreerd. Nucleaire materialen komen van buiten af en worden via een kluis binnen gezet. Van daaruit worden ze in het proces opgenomen.

De hele radioactieve ruimte is volgens de veiligheidsregels voorzien van lood, zo ook de deuren en ramen.

Alle ruimtes zijn voorzien van stralings- en brandbeveiliging en een verpleegoproepsysteem.

In de ruimte waar de Spect CT scan staat is installatietechnisch veel aandacht besteed aan het klimaatsysteem, omdat koeling erg belangrijk is.”

LEAN-planning

De doorlooptijd van dit project was drie maanden en Marcel Hendrikx, projectleider Utiliteit bij Hoppenbrouwers, kijkt er tevreden op terug. “We hadden al verschillende werkzaamheden bij het Elkerliek Ziekenhuis uitgevoerd en zagen dit project als een mooie kans om te laten zien wat we kunnen op het gebied van elektrotechniek en werktuigbouwkunde.

Wij hebben het initiatief genomen om een LEAN-planning te maken omdat dat een belangrijk onderdeel is om de uitvoering goed te laten verlopen. De grootste uitdaging op dit project was om ook de leveranciers in de planning mee te krijgen. Daarbij was het bouwgebied niet erg groot waardoor een goede afstemming op de werkvloer noodzakelijk was.

Met het gehele bouwteam hebben we een LEAN-planning gemaakt. Gedurende het project is de planning een aantal keer bijgesteld. Het gevolg was wat verschuiving in werkzaamheden, maar dit heeft niet geleid tot een latere oplevering.”