Zonnepanelen in de wei bij De Ruijsbossche Hoeve

Disciplines
Duurzame energie

Zonnepanelen in de wei bij De Ruijsbossche Hoeve

Voor Jan van de Sande en Conny van Dijk van De Ruijsbossche Hoeve in Haaren past de keuze voor een zonnepark bij hun bedrijfsfilosofie; zo groen mogelijk werken. Hun Piemontese koeien vinden de stellages in de wei, waar een deel van de 760 zonnepanelen op ligt, reuze interessant. Al op de eerste dag liepen ze eronderdoor. Conny van Dijk: “Ons zonnepark is vanaf het Broederspaadje in Haaren goed te zien. Het geeft uitstraling en past goed bij hoe wij willen werken.”

Samenwerken in de buurt

Conny: “Onze duurzame werkwijze voeren we zo ver mogelijk door. Daarom werken we graag samen met bedrijven uit de buurt.  Zo is er weinig transport nodig. Natuurlijk is de prijs bepalend, maar bij een vergelijkbare prijs spelen andere zaken een rol. Toen we bezig waren met de aanvraag van de SDE (Stimulering Duurzame Energieproductie) -subsidie voor de zonnepanelen, benaderden we diverse bedrijven voor een offerte, onder andere Hoppenbrouwers Techniek. Hoppenbrouwers is groot en bekend. Als bedrijf in de buurt hebben ze altijd laten zien betrokken te zijn bij hun omgeving. Bijvoorbeeld door het bieden van stageplaatsen aan jongeren.” Jan: “En ze sponsoren onze wielerclub, ook belangrijk.” Conny: “Zonder gekheid, we wilden een partner die met ons zou kunnen meedenken over wat we nog meer met de opgewekte zonne-energie kunnen. Hoppenbrouwers kwam met goede ideeën, zoals het opslaan van energie.”

Zonnepanelen op stellages in de wei

Om geen ruimte op de weides te verliezen, kozen Jan en Conny voor het laten bouwen van hoge stalen stellages waar de koeien onderdoor kunnen lopen. Een deel van de 760 zonnepanelen ligt op deze drie stellages. De overige panelen liggen op de daken van een loods en een stal. Conny: “Het vergunningstraject moest eerst zijn afgerond, voordat we definitief de opdracht konden verstrekken. Vooraf hadden we met alle aanbieders goed gecommuniceerd dat de opleverdatum hard was om voor de subsidie in aanmerking te komen. Hoppenbrouwers heeft dat waargemaakt.”

Jan: “Vanaf het begin kreeg ik bij het team van Hoppenbrouwers het gevoel dat het goed kwam. De mannen stralen uit dat ze plezier in hun werk hebben.” Conny: “Echt een team. En als ze ergens tegenaan liepen, overlegden ze eerst met ons. Bovendien werken ze heel netjes. Toen mijn vader, die vroeger elektricien was, de meterkast zag, werd hij er helemaal blij van. Ook de drie grote omvormers hebben ze keurig geïnstalleerd.”

Verder verduurzamen

Conny: “Er komen nog genoeg nieuwe projecten aan. Zo zoeken we naar mogelijkheden om de verkoop aan huis, van ons eigen magere en cholesterolarme Piemontese rundvlees, verder uit te breiden. En kijken we naar mogelijkheden voor fietslaadpalen en snelladers voor auto’s, waar mensen tegen betaling gebruik van kunnen maken. Privé staat ook een warmtepomp op de verlanglijst zodat we volledig van het gas af zijn en nog meer zelfvoorzienend zullen zijn. Hoewel we de opdrachten nog moeten verstrekken, ga ik er vanuit dat we Hoppenbrouwers snel terug zien op de Ruijsbossche Hoeve voor deze projecten.”

Natuurlijke bedrijfsvoering met Piemontese runderen

Toen Jan  in 2004 de boerderij van zijn vader overnam, was er al twee jaar geen vee meer op de hoeve. Jan: “Dieren horen bij een boerderij. Zo is het vanaf 1926, toen mijn opa met zijn melkveehouderij begon, altijd geweest. In 2004 heb ik bewust gekozen voor vleesvee, en wel voor het Piemontese ras. Dit ras kan zichzelf in de meeste gevallen prima redden. Waar andere vleesveerassen vaak via een keizersnede ter wereld komen, worden deze kalveren langs de natuurlijke weg geboren. De kalfjes lopen meestal zo’n vijf maanden bij hun moeder. Dat geeft mij als veehouder veel vrijheid. Zodra het in het voorjaar kan, mogen de koeien naar buiten. Het gras en hooi dat ze eten, komt van onze eigen weilanden.”

Echt een team. En als ze ergens tegenaan liepen, overlegden ze eerst met ons. Bovendien werken ze heel netjes.

Conny van DijkDe Ruijsbossche Hoeve

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ontvang onze nieuwsbrief