Sterk staaltje samenwerken in ziekenhuis Bernhoven

Disciplines
Elektrotechniek Werktuigbouwkunde

Twee locaties, drie Buckykamers, en één Combi-doorlichtkamer. Aan team ziekenhuizen de eer om deze kamers zo flexibel mogelijk te bouwen. Laat dat maar aan Hoppenbrouwers over.  

Werken in een ziekenhuis is Hoppenbrouwers niet vreemd. “We hebben meer dan 15 jaar ervaring”, vertelt Johan van Esch, projectleider elektrotechniek. “En we werken sinds eind 2014 voor Bernhoven”, vult Milan Martens, werkvoorbereider werktuigbouwkunde aan.” Deze keer mocht team ziekenhuizen aan de slag op de afdeling Radiologie. De installaties waren veelomvattend. Denk daarbij aan koeling aanbrengen, ventilatie, drinkwater, sanitair en medicinale gassen. Op elektrotechnisch vlak betrof het hier lichtkrachtinstallatie, medische vereffeningen, data-installatie, verlichting, en brandmeld. Johan: “Dit zijn de verbouwingen waar we warm van worden. We zijn met de afdeling om tafel gegaan. Dan denk je mee en adviseer je. Ook Philips, de leverancier van de installaties, praatte mee. Mooie projecten zijn dit.”

Bewust geen toeval

Team ziekenhuizen werkt dus al langere tijd voor beide locaties -in Uden en Oss- van Bernhoven. Dat het team terug mag blijven komen, is geen toeval. Johan: “In 2014/15 hebben we in Oss een verbouwing gedaan. Dit was zo goed bevallen, dat ze ons in gedachte hielden. Vervolgens werden we uitgenodigd om aan hen te presenteren hoe we bij andere ziekenhuizen het servicewerk aanpakken. Sindsdien hebben we elkaar echt gevonden en doen we zo goed als alles daar. We worden dan ook de huisinstallateur genoemd.”

Een serieus goede partner zijn

Huisinstallateur. Een mooi compliment. En verdiend ook, volgens projectengineer Frank Hanegraaf in ziekenhuis Bernhoven: “De samenwerking is net zo goed of slecht als de mensen die je stuurt. En daar zijn we gewoon heel erg over te spreken. Zowel over de medewerkers in de binnen- als in de buitendienst. We hebben altijd laagdrempelig contact met elkaar, vaak via een belletje of een appje. We leveren wat we willen netjes aan en organiseren een schouwing op locatie, waarbij we Johan uitnodigen. Dan maken we de ronde door het ziekenhuis, zodat hij een passende aanbieding kan maken. De lijnen zijn kort en dat is heel erg prettig. Ook als er een keer iets niet goed gaat, zijn we eerlijk tegen elkaar. Het wordt opgelost en we zorgen dat iedereen tevreden is. Daar denkt Hoppenbrouwers heel erg in mee.”

Samenwerken is geen eenrichtingsverkeer. Milan: “We doen ons best om te zorgen dat alles op tijd afgerond is, we komen afspraken na en we doen wat we beloven. Onze concurrenten kunnen het werk wat wij doen ook, maar ik denk dat Bernhoven te spreken is over de constante in contactpersonen, en de omgang met elkaar. Daarnaast is de ervaring ook een pre. We hebben vaker dit soort projecten gedaan, dus we weten wat erbij komt kijken.”

“De sleutel tot succes zijn de jongens op de werkvloer.”

Plannen, plannen, plannen

Meedenken met elkaar is nodig. Zeker in een werkomgeving als het ziekenhuis. Want ‘de winkel moet blijven draaien’. En geen enkele patiënt zit te wachten op boorgeluiden wanneer hij voor een onderzoek naar Bernhoven komt. Frank: “Flexibel zijn, rustig blijven en betrokkenheid tonen zijn voor ons belangrijke eigenschappen die een samenwerkingspartner moet hebben. Voor iets heel simpels moet al een plan worden geschreven. Johan vult aan: “Om deze renovatie te kunnen doen, hebben we een kamer per fase in het ziekenhuis verhuisd en vrijgemaakt, zodat we konden overgaan tot het bouwen van de Buckykamer of Combi-doorlichtkamer. We denken mee in de planning van een ziekenhuis en zorgen ervoor dat de patiëntenzorg hier niet gestaakt hoeft te worden. Dat is iedere keer weer een uitdaging.”

Er is altijd wat te doen

Of de volgende klus al gepland staat voor de huisinstallateur? “Vanuit het zorgproces komen er altijd klussen naar voren”, licht Frank toe. “Dan schaft het ziekenhuis nieuwe apparatuur aan en dan moet er het een en ander worden aangepast. Dat is de ene keer een vrij simpele klus en de andere keer een meer complexe klus. Gelukkig weten we Hoppenbrouwers goed te vinden.” Op naar nog vele mooie samenwerkingen!

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ontvang onze nieuwsbrief