Hoppenbrouwers realiseert brandmeldinstallatie met volledige bewaking voor Hogeschool Windesheim

Disciplines
Beveiliging

Hoppenbrouwers Techniek is door Siemens Smart Infrastructure benaderd om de bestaande brandmeldinstallatie van de Hogeschool Windesheim in Zwolle uit te bouwen tot volledige bewaking. Het team van Bart Coppens bundelt hun krachten met de vakspecialisten uit Almelo en gaat de uitdaging in krappe voorbereidingstijd aan. In ruim twee maanden maken zij zich een onbekend gebouw eigen en wordt op basis van kennis en ervaring een bestaande brandmeldinstallatie volledig gerenoveerd.

Hogeschool Windesheim is geen onbekende klant voor Hoppenbrouwers Techniek. Vanuit Almelo werkten we met diverse partners in 2021 aan een grootschalige renovatie. Voor dit project nam het team uit Best de leiding en zocht de samenwerking op met collega’s uit Almelo.

Samenwerken loont

Om de brandmeldinstallatie uit te bouwen tot volledige bewaking worden verschillende technieken gebruikt. Bart Coppens: “Denk aan draadloze melders aspiratie, het plaatsen van rookmelders, het inkoppelen van de bestaande installatie op de nieuwe installatie. Dit hebben we gedaan voor gebouwdeel B en C. Voor het aanleggen van de zwakstroomsystemen hebben we verbinding gelegd met Harwig Installatietechniek. Zij hebben in het verleden de brandmeldinstallaties in deze gebouwdelen gerealiseerd, dus zij konden ons goed wegwijs maken in het gebouw.”

Omdat er heel veel moest gebeuren in korte tijd, was deze samenwerking een waardevolle toevoeging aan dit project. Raimon Cosse, werkvoorbereider Harwig Installatietechniek: “We werkten meteen heel prettig samen met Hoppenbrouwers. Het is mooi om te zien hoe kennis en ervaring van beide kanten met elkaar wordt gedeeld. Het gebouw kent veel verschillende ruimtes, dus het is telkens op maat bekijken hoe je het gaat oplossen. Wij delen onze kennis uit het verleden en Bart en zijn collega’s laten hun visie daar dan weer op los. Zo komen we samen tot het gewenste resultaat.”

In de hoogte werken met abseiltechniek

Er zat nog een flinke uitdaging in het project: de aanzuigbuizen in het auditorium, op 18 meter hoogte, moesten worden aangelegd. Bart: “Ik heb ooit eerder een project gerealiseerd waarbij gebruik werd gemaakt van de abseiltechniek, dus toen we hier iets voor moesten bedenken leek deze techniek me geschikt voor dit project. Hiervoor hebben we Altrad Services Benelux aangehaakt. Ook met hen werkten we erg prettig samen”. De mannen van Altrad hebben drie rijen met aanzuigbuizen in het auditorium aangelegd. Karstjan Houwen, technician bij Altrad Services Benelux, licht toe: “In dit gebouw moeten we onszelf veel horizontaal verplaatsen en dat is best wel zwaar. Het vergt veel inspanning omdat je in een lastige positie zit en zo’n 15 kilo met je meedraagt. Hoppenbrouwers heeft ons op het begin duidelijke instructies gegeven van hoe zij het voor zich zagen. Door er kort op te zitten met elkaar, hebben we de afvoerbuizen in een week tijd kunnen installeren.”

De sleutel tot succes

Door strak op de planning te zitten en ervoor te zorgen dat alles aan de voor- én aan de achterkant goed geregeld is, kan een project met een korte doorlooptijd als deze succesvol worden afgerond. “Wij laten niet los. We gaan dagelijks naar Zwolle om het proces op de voet te volgen en tonen daarmee belangstelling in wat er op de werkvloer gebeurt. Hierdoor kunnen we risico’s en dergelijke dezelfde dag afhandelen en zorgen we er op die manier voor dat we niet achterlopen op de planning”, licht Bart toe. “Door de innige samenwerking met Siemens Smart Infrastructure, hebben we wederom een mooi project kunnen realiseren. Wij kunnen met elkaar lezen en schrijven, dat is heel waardevol en belooft meer moois voor de toekomst.”

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ontvang onze nieuwsbrief