Werktuigbouwkundige installaties voor distributiecentrum op Schiphol Trade Park

Disciplines
Elektrotechniek Werktuigbouwkunde

Wij hebben de complete werktuigbouwkundige installatie voor het distributiecentrum in Hoofddorp verzorgd. 

“In opdracht van aannemer DIJKHAM Bouw B.V. en conform ons OBO-principe (Ontwerpen, Bouwen en Onderhouden) hebben wij de complete werktuigbouwkundige installatie voor het distributiecentrum verzorgd”, vertelt projectleider Peter Moddejongen. “Van de verwarming en koeling tot en met de luchtbehandeling, sanitaire werkzaamheden en bijbehorende regeltechniek.”

Voor wat betreft de klimaatinstallaties, is de nieuwbouw opgedeeld in (1) de hoofdkantoren, (2) de warehouses en (3) de warehousekantoren. “Voor de luchtbehandeling van de vier hoofdkantoren hebben wij vier luchtbehandelingskasten van circa 4.000 m3/h geïnstalleerd, terwijl Variable Refrigerant Flow (VRF) systemen in een energetische verwarming en/of koeling voorzien”, aldus Moddejongen. “Ook de kleine warehousekantoren worden verwarmd en/of gekoeld door VRF-units. WTW-units zorgen hier vraaggestuurd voor de benodigde luchtverversing, zonder dat hierbij energie verloren gaat.” Voor de vier warehouses is gekozen voor een combinatie van lucht/water-warmtepompen en heaters.  “Grote EcoVent ondersteuningsventilatoren sturen de warme lucht steeds naar beneden en de koele lucht omhoog, waardoor een betere warmteverdeling ontstaat en niet onnodig gestookt hoeft te worden.”

Schiphol Trade Park betreft een relatief nieuw plangebied, waar nog niet voldoende energie beschikbaar is om alle panden te voeden. Om eventuele stroomtekorten te ondervangen, zijn naast het nieuwe distributiecentrum tijdelijke gasturbines geplaatst. “De hoge temperatuur restwarmte die vrijkomt bij het opwekken van elektriciteit, wordt door ons benut om de warehousehallen te verwarmen”, aldus Moddejongen. “Pas wanneer deze warmte ontoereikend is, worden de lucht/water-warmtepompen aangesproken.”

Energetisch installeren

In navolging van de klimaatinstallaties zijn ook energetische technieken toegepast in de sanitaire installaties. Zo heeft Hoppenbrouwers magneetkleppen geïntegreerd in de waterleidingen, in de voorportaaltjes van de toiletten. Deze magneetkleppen zijn gekoppeld aan de bewegingsmelder van de verlichtingsinstallatie. Moddejongen: “Zodra medewerkers de toiletruimte betreden en de verlichting schakelt in, dan wordt automatisch de druk op de waterleiding opgebouwd. Hierdoor gaat geen water verloren, bijvoorbeeld wanneer een toilet doorloopt of als een kraan blijft openstaan.”

Volgens Moddejongen is de nieuwbouw op Schiphol Trade Park een redelijk basic project. “De grootste uitdaging was om alle installaties goed in te passen in de beschikbare ruimtes.” Als voorbeeld noemt hij de kantoren en twee trappenhuizen, waar de architect bewust heeft gekozen voor zo hoog mogelijke plafonds en – als gevolg daarvan – geringe technische ruimtes. “Om alle kabels en leidingen perfect in te passen, hebben wij in de voorbereidende fase onze installaties gemodelleerd, gecombineerd en geclasht in 3D/BIM. Hierbij hebben wij nauw samengewerkt met de elektrotechnische- en sprinklerinstallateur, waardoor faalkosten tot een minimum beperkt zijn gebleven. Met de oplevering van het nieuwe distributiecentrum hebben wij er opnieuw een mooi visitekaartje én een tevreden opdrachtgever bij.”

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ontvang onze nieuwsbrief