Regionale Energiestrategie

Vooruitgang vanuit gelijkwaardigheid

Interview met Paul van Dijk, projectleider energietransitie Regio Hart van Brabant

Sommige vraagstukken zijn te groot om alleen te behappen. De energietransitie is er zo één. “Willen we daarin versnellen en daadwerkelijk resultaat bereiken, dan hebben we elkaar keihard nodig” stelt Paul van Dijk, projectleider energietransitie Regio Hart van Brabant. Hij doelt op een gelijkwaardige samenwerking tussen het bedrijfsleven (in het bijzonder installateurs en bouwbedrijven), gemeenten, energiecoöperaties en woningeigenaren. In René van Loon, vestigingsdirecteur bij Hoppenbrouwers Techniek, vindt Paul van Dijk een gelijkgestemde. Paul van Dijk: “Hoppenbrouwers Techniek is een van de voorlopers als het gaat om andere vormen van samenwerking. Het is ongekend hoeveel energie zij, en René van Loon in het bijzonder, stoppen in het actief benaderen van bedrijven met het verzoek om zich ook aan het energietransitievraagstuk te binden. Dat lukt alleen als je van binnenuit de overtuiging hebt dat processen anders moeten gaan verlopen, op een niet-traditionele manier.

In Dongen, een van de negen gemeenten binnen Hart van Brabant, komt mede daardoor een nieuw samenwerkingsmodel van de grond, waarin gemeente Dongen, het bedrijfsleven en de energiecoöperatie samenwerken om het voor woningeigenaren aantrekkelijk te maken om hun huis te verduurzamen. In de praktijk voert de gemeente campagne, organiseert de energiecoöperatie informatieavonden voor burgers en komt het bedrijfsleven tot een gezamenlijk aanbod. De keuze ligt bij de consument, maar om verschillende opties af te wegen, hoeft hij daarvoor niet meer langs verschillende aanbieders. Doordat het proces vele malen efficiënter is ingericht, heeft dat een gunstig effect op de prijs. Daar heeft de consument baat bij.

Als overheid zouden we het nooit alleen op deze manier van de grond krijgen. Juist door niet dwingend te willen zijn in het nemen van regie maar ons net zo gelijkwaardig als de rest te gedragen, zien we dat de beweging versnelt. Dat merkten we onder andere tijdens de eerste klimaatdag in het Koning Willem II stadion. Bouwbedrijven, installateurs, energiecoöperaties, woningcorporaties en gemeenten reageerden daar enthousiast op het succesmodel in Dongen. Als het zó kan, dan willen wij dat ook best, was de opinie. Voor wie zijn eigen kaders durft te verlaten, valt veel te winnen.”

“Als het zó kan, willen wij dat ook best”

Paul van DijkRegio Hart van Brabant

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ontvang onze nieuwsbrief