Gemeente Wierden en Hoppenbrouwers slaan handen ineen voor realisatie vluchtelingenopvang

Disciplines
Werktuigbouwkunde

Gemeente Wierden heeft op actieve wijze invulling gegeven aan de opvang van asielzoekers. In een recordtijd werd een terrein in Wierden klaargemaakt en voorzien van 14 chalets voor de huisvesting van 56 jonge asielzoekers. Hoppenbrouwers Techniek Almelo nam een groot deel van de installatiewerkzaamheden op zich.  

Eind 2022 werd bekend dat In Nederland een groot probleem ontstond met de opvang van alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV’ers). Het gaat hierbij om kinderen tussen de +13 en -18 jaar. “De gemeente Wierden nam haar verantwoordelijkheid en koos er voor opvang te willen bieden aan deze jonge asielzoekers”, vertelt Erik Schonewille, Projectleider gemeente Wierden. “Als een soort van pilottraject kwam gemeente Wierden met het COA overeen om de jongeren op te vangen in chalets. Een vorm van huisvesting die gemeente Wierden ook al bood aan Oekraïense ontheemden. Met het COA maakten we de afspraak om de chalets voor de jongeren op 1 maart 2023 op te leveren.” Naast de chalets moesten op het terrein ook een bestaande boerderij en deelruimte worden aangepast naar bijeenkomstruimte.

Van weiland naar woning

Op 9 januari startte de civiele aannemer met de bouw. Erik: “Je moet je voorstellen dat dit toen nog een weiland was.” Er werd contact gelegd met verschillende samenwerkingspartners, waaronder Hoppenbrouwers Techniek. “Op het moment dat de opdracht met de bijbehorende planning bekend werd, is gekeken naar een installateur met voldoende omvang om dit project voor ons uit te voeren”, geeft Erik aan. “Door de eerdere positieve ervaring die wij met Hoppenbrouwers Techniek Almelo hebben opgedaan, was die keuze snel gemaakt.”

Race tegen de klok

Hoppenbrouwers begint met 5 man sterk aan deze (spoed)klus. Want er is haast bij geboden. “Toen we de vraag kregen of we mee wilden werken, hadden we een week de tijd om materialen te regelen”, vertelt Jurgen Holslag, Projectleider team KLP (Kortlopende projecten). “We schakelden direct met onze vaste leveranciers. Gelukkig hebben we, met hier en daar een aanpassing wat betreft merk, alles aan materiaal op tijd kunnen regelen.” Erik vult aan: “De grootste uitdaging was de planning inderdaad. Dit is door Hoppenbrouwers goed opgepakt door op het juiste moment de juiste hoeveelheid mensen in te zetten.”

Stapje extra zetten

Het team van Jurgen zorgde voor water, riolering en een lucht/lucht warmtepomp (airconditioningsysteem) in alle chalets. “Na een aantal chalets kregen we de smaak te pakken, en konden we vlot doorwerken”, geeft werkvoorbereider KLP Marcel Quattrone aan. “Het is vooral te danken aan de monteurs dat nog geen 2 weken later de eerste jonge asielzoekers de chalets betrokken. Zij hebben hard gewerkt en werkten langer door of kwamen terug in het weekend als dit nodig was.”

Snel schakelen

Ook de soepele communicatie droeg bij aan het succes van deze opdracht. Erik: “Door de korte lijnen en vaste contactpersonen werden problemen snel opgepakt en opgelost, hierdoor werden wij als opdrachtgever ontzorgd.” Daar kan Hoppenbrouwers het alleen maar mee eens zijn. “Omdat we al vaker samengewerkt hebben, zijn we goed op elkaar ingespeeld”, geeft Jurgen aan. “We weten bij wie we moeten zijn met welke vragen. De gemeente Wierden was goed bereikbaar en dat hielp ons met het op tijd realiseren van de chalets.” Of de partijen in de toekomst nog eens gaan samenwerken? Erik: “De volgende projecten lopen inmiddels al met Hoppenbrouwers.” In Haaksbergen is het KLP-team Almelo onlangs ook gestart met een soortgelijk huisvestingsproject voor asielzoekers.

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ontvang onze nieuwsbrief