Vestigingoverstijgend vakwerk bij distributiecentrum Port of Twente

Disciplines
Elektrotechniek Werktuigbouwkunde

Begin tweede kwartaal van 2024 is het high-end distributiecentrum Panattoni, op het XL Businesspark Twente te Almelo, een feit. Vestiging Almelo neemt zowel de W- als de E-werkzaamheden voor zijn rekening. Vanuit Heesch en Dongen wordt er bijgesprongen. En dat maakt van dit project een bundeling aan krachten.

Het distributiecentrum in wording beslaat 55.000 m2, 48 laaddocks, 4 overheaddeuren, 397 parkeerplaatsen, een vrije hoogte van 12,20 meter en een dak vol zonnepanelen. Dit alles wordt gebouwd en geïnstalleerd volgens de BREEAM-methode en krijgt het EXCELLENT-label. De teams van Niels Hommersom (W) en Christiaan Faber (E) uit Almelo werden ingevlogen om het pand te voorzien van de laatste duurzame installatietechnieken.

“Waar wij mee bezig zijn, is het verzorgen van de binnenriolering, waterinstallaties, sanitair, brandbestrijdingsinstallaties, verwarmingsinstallaties, ventilatie- en luchtbehandelingsinstallaties en koelinstallaties”, vertelt Niels. Christiaan: “Op E-gebied moet je denken aan binnen- en buitenverlichting, licht- en krachtinstallaties, laadpalen, verdeelkasten energieverdeling en het plaatsen van de zonnepanelenkoppeling.”

Hulptroepen inschakelen

Omdat Heesch en Dongen veel ervaring hebben met het bouwen van distributiecentra en met BREEAM, werden zij erbij betrokken. Niels: “Vooral in het voortraject zijn de collega-vestigingen van meerwaarde geweest. Samen met het team uit Heesch heb ik de tekeningen en berekeningen doorgenomen, zodat we er zeker van waren dat de stukken voldeden aan de BREEAM-eisen.” “Dongen heeft onder andere meegekeken hoe we het beste de installatie konden engineeren, aangezien we met lange afstanden te maken hebben in de hal. Dit geldt zowel voor de verlichting als de krachtinstallatie”, vult Christiaan aan.

DC Port of Twente moet voldoen aan: BREEAM Excellent = 4 sterren > 70%.

BREEAM biedt een gestructureerd proces voor de beoordeling van de prestaties van gebouwen bij ontwerp, voltooiing en ingebruikname. Panattoni is marktspeler industrieel vastgoed In Europa en zij stellen hoge duurzaamheidseisen aan hun distributiecentra.

Later aanhaken

De teams van Niels en Christiaan haakten pas later aan in het proces. Dit betekende dat terwijl ze aan het ‘uitengineeren’ waren (tekenen en berekenen), ook startten met de werkzaamheden. Gelukkig waren de tekeningen en berekeningen zo goed voorbereid, dat de het team van Niels al snel een ‘go’ kreeg. Daarnaast werkten ze in de bouwvakvakantie door. Dit zorgde ervoor dat er behoorlijk wat tijd kon worden goedgemaakt. Inmiddels staan alle seinen op groen, wat betreft het halen van de deadline die gepland staat in week 15 / 2024.

Elkaar op de hoogte houden

Een succesvol project opleveren staat of valt met een goede communicatie. Christiaan: “Iedere twee weken houden we samen met de aannemer en zijn team een bouwvergadering. Daarin nemen we de planning door en bespreken we eventuele knelpunten. Ook tussendoor is er regelmatig bel-, app- of mailcontact. Zo blijven we continu op de hoogte van elkaars werkzaamheden en voortgang. Hierdoor verloopt de samenwerking heel soepel.”

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Recente projecten

Nieuw bedrijfspand voor We Enable Climbers

Opdrachtgever
Hercuton
Oplossingen
Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde

Voetbalvereniging maakt nodige duurzame stappen

Opdrachtgever
Voetbalvereniging DBGC
Oplossingen
Duurzame energie, Werktuigbouwkunde

Ontvang onze nieuwsbrief