Vervanging koeltoren Tata Steel IJmuiden

Disciplines
Industriële automatisering

Om het gas, dat vrijkomt uit de Kooksfabriek, in de toekomst veilig te kunnen blijven koelen is bij Tata Steel in IJmuiden één van de koeltorens vervangen. Om het gehele productieproces zo min mogelijk te verstoren, moest het vervangen van de toren in een korte tijd uitgevoerd worden. Een goede samenwerking tussen alle betrokken bij deze operatie was dus van groot belang.

Voordat de oude koeltoren gesloopt kon worden heeft Hoppenbrouwers Techniek de bestaande bekabeling voorbereid om deze vlak vóór de sloop veilig af te kunnen schakelen. Nadat de bekabeling afgeschakeld was, konden we deze vervolgens snel en efficiënt verwijderden.

In het voortraject zijn de vier ventilator-units op een nabijgelegen bouwplaats al voorzien van klemmenkasten en werkschakelaars. Ook de nieuwe kabelwegen hebben we vooraf klaar gemaakt zodat tijdens de stilstand van de koeltoren de montage efficiënt uitgevoerd kon worden. Het gaat hier om voedingskabels voor de vier ventilatoren (55 kW per stuk) inclusief de terugmelding van de werkschakelaars, de signaalkabels van de twaalf trillingssensoren en de verlichting op de toren. In het hele proces van sloop van de oude koeltoren tot opbouw van de nieuwe koeltoren kregen we een tijdslot van 24 uur om alle werkzaamheden uit te voeren. Na commissioning is de installatie opgestart en is nu weer volledig operationeel.

Frans van Zoeren, projectleider bij Hoppenbrouwers Utrecht was van begin tot einde bij dit project betrokken. “Het is fantastisch om te zien dat alle inspanningen vooraf, op het moment van de vervanging, ook leiden tot een goed geolied proces. Samen met alle betrokkenen hebben we er zo voor kunnen zorgen dat de overlast voor Tata Steel tot een minimum is beperkt.”

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ontvang onze nieuwsbrief