Van legerkazerne naar 12 luxe appartementen

Disciplines
Werktuigbouwkunde

In Bergen op Zoom stond een legerkazerne. Stond ja, want nu is het gebouw voorzien van 12 luxe appartementen. Het team van Ronald Hoevenaars van vestiging Roosendaal verzorgde de werktuigbouwkundige werkzaamheden voor deze duurzame renovatie. 

Vanaf het prille begin werden Ronald en zijn team bij het bouwproject betrokken. “Dat is heel prettig”, geeft Ronald aan. “Op deze manier ben je één op één met elkaar bezig en beslis je samen. Het werd Ronald direct duidelijk dat het hier om een duurzame renovatie zou gaan. “Ieder appartement heeft een eigen ventilatiewarmtepomp gekregen en is voorzien van een WTW-installatie die ook kan koelen. Verder namen we het loodgieterswerk en het installeren van het luxe sanitair voor onze rekening.”

Zoveel mensen, zoveel wensen

Omdat het team van Ronald er vanaf het begin bij betrokken was, konden ze de opdrachtgever adviseren op het gebied van installatiewerk. Daarin hadden ze ook rekening te houden met de wensen van de kopers, omdat deze appartementen onder CPO (collectief particulier opdrachtgeverschap) zijn gebouwd. Ronald: “Dat was zeker een uitdaging, omdat niet iedere koper hetzelfde wenste qua afwerking bijvoorbeeld. Zo wilde de ene koper de installatie deels in het zicht hebben om een industriële uitstraling te creëren, en wilde de ander juist alles weggewerkt hebben. Het was voor ons de kunst om de techniek zo goed mogelijk in de architectuur weg te werken. Ook kregen we van de architect niet veel ruimte voor de installaties, omdat hij zo veel mogelijk leefruimte wilde voor de bewoners.”

Communicatie is key

Om ervoor te zorgen dat het project op rolletjes verliep, werd er geregeld een bouwvergadering gepland. Hierbij waren zowel de aannemer (opdrachtgever Hoppenbrouwers, red.), het team van Ronald, een paar afgevaardigden van het collectief als de producent van de warmtepompen aanwezig. “Op deze manier houd je korte lijntjes met elkaar en kon er snel worden bijgestuurd waar nodig”, vertelt Ronald. “Al met al kijken we heel prettig terug op de samenwerking en mag het resultaat er wezen.”

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ontvang onze nieuwsbrief