Zwembad Valkenhuizen volledig gasloos

Disciplines
Beveiliging Duurzame energie Elektrotechniek Werktuigbouwkunde

Bij het installeren van een duurzaam zwembad kom je voor verschillende uitdagingen te staan. Want hoe zorg je ervoor dat het agressieve chloor je installaties niet aantast en wanneer voldoe je aan de strenge eisen die voor een nieuw zwembad gelden? Voor opdrachtgever Van der Horst Aannemers verzorgden wij de elektrotechnische, werktuigbouwkundige, beveiligings– en zonnepaneleninstallaties van zwembad Valkenhuizen in Arnhem.

Het agressieve milieu binnen een overdekt zwembad

“In een overdekte zwembadomgeving heb je te maken met chloride, water en warmte. Zij samen zorgen voor een agressief, corrosief milieu en vreten de ophangingen aan,” vertelt René de Bie, projectcoördinator. “Deze bijzondere kenmerken vragen om een specifieke aanpak; dit doen we door NPR 9200 toe te passen. Dit is een richtlijn over metalen ophangconstructies en bevestigingsmiddelen in zwembaden.” René vervolgt: “zo moeten wij bijvoorbeeld de kabelgoot thermisch verzinkt uitvoeren waardoor het materiaal niet wordt aangetast. Ook moeten we alle componenten dual safe ophangen. Dat wil zeggen dat alle installaties worden opgehangen met back-up bedrading.”

Duurzame installaties

“Bij het ontwerp van het zwembad moesten we bepalen hoe we dit duurzaam en gasloos konden installeren. Zo hebben we gekozen voor een warmtepomp en wordt het douchewater via zonnecollectoren opgewarmd.” legt René uit. “Bovendien verspillen we zo min mogelijk water. Al het water dat door het afvoerputje gaat, hergebruiken we weer voor opwarming van het zwembadwater. Op het dak wordt door de opwekking met zonnepanelen energie terug geleverd voor de eigen installatie én aan het net van de eindgebruiker, de Gemeente Arnhem.”

Ideale samenwerking door BIM

Bij het project werd gebruikgemaakt van de BIM-methodiek. Hierdoor was iedereen op de hoogte van elkaars plannen. Rene: “Door samen met Van der Horst te ‘bimmen’, werkten we beter samen. Zo stemden we voordat de bouw begon alle zaken goed met elkaar af en losten we foutmeldingen van de techniekruimte al tijdens de tekenfase op. Het gevolg? Een vlekkeloze uitvoering, een hogere kwaliteit en meer werkplezier! “

Door de prettige samenwerking en het vertrouwen is project Valkenhuizen uitgebreid met de installaties voor sportbedrijf Arnhem, met kantoren en een dansschool op de tweede verdieping. Samen met Van der Horst installeren we het sportcomplex Valkenhuizen!

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ontvang onze nieuwsbrief