TriviumMeulenbeltZorg wordt fasegewijs steeds duurzamer

Disciplines
Duurzame energie

Woonzorglocatie TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) Het Meulenbelt in Almelo wordt in vijf fasen, en tevens jaren, volledig nieuw gebouwd met duurzame installaties. Deze grote metamorfose vindt plaats, terwijl de volledige capaciteit behouden blijft. Het eindresultaat is een modern en duurzaam pand met kamers voorzien van eigen sanitair en individueel in te regelen vloerverwarming en -koeling.

Dit project heeft een flinke omvang en is dus niet alledaags. Gerben Geelen, projectleider Utiliteit uit Almelo, en zijn team zijn vanaf fase één betrokken bij de vernieuwbouwing. Gerben: “Iedere fase houdt in dat we een vleugel afbreken en daarna nieuwbouw plegen. In totaal krijgen 184 bewoners een nieuwe kamer met eigen sanitair en individueel in te regelen vloerverwarming en -koeling.”

Circulair verwarmen en koelen

Het duurzame karakter van deze grootscheepse vernieuwbouwing wordt gedragen door onder andere het plaatsen van gesloten bronnen. De warmtepompen gebruiken aardwarmte om de installaties te verwarmen. De installaties kunnen in de winter verwarmen en koelen in de zomer. “In de winter halen we warmte uit de bodem om er vervolgens in de zomer warmte in te stoppen, zodat er gekoeld kan worden”, licht Gerben toe.

Extra installatiewerk

Naast bovengenoemde operatie komen er bij dit project nog meer werkzaamheden kijken. Gerben: “We verzorgen ook de elektrotechnische installaties, brandmeldinstallatie, met onder andere een ontruimingsalarm, en de data-installatie. Bij de eerste fase hebben wij de installaties ontworpen en gerealiseerd voor alle fases, hierbij is de locatie aangesloten op een  nieuwe transformator. Deze installaties moeten zowel met de oude bouw als met de nieuwbouw communiceren.”

Adviseren én uitvoerend

Een goede samenwerking is meer dan alleen ‘getting the job done’. “Onze rechtstreekse opdrachtgever is TMZ”, vertelt Gerben. “Maar wat we vooral zijn, is partners van elkaar. We zijn vanaf het begin betrokken bij dit project en hebben dan, naast een uitvoerende rol, ook een adviserende. Dat werkt heel prettig. We denken mee en vooruit. Zo hebben we ook onze bijdrage kunnen leveren aan specifieke budgetoverwegingen. Het originele budget is onder druk komen te staan door verschillende ontwikkelingen in de wereld, zoals de oorlog in Oekraïne. Voor fase vier hebben we dan ook besloten om het kantoor op een bestaande verdieping te bouwen en niet als apart gebouw.”

Eerlijk en direct

Goed communiceren geldt voor ieder project dat wordt uitgevoerd. Zo ook bij dit project. Gerben: “Ik ben een groot voorstander van eerlijke communicatie. Verwachtingen managen richting de opdrachtgever is belangrijk. Ook vinden er wekelijks bouwvergaderingen plaats en komen alle betrokken partijen, TMZ, Dura Vermeer Bouw Hengelo en wij, op bestuursniveau iedere maand bij elkaar. Dankzij deze zorgvuldige vergaderingen en de optimale communicatie hebben wij tot nu toe alle werkzaamheden binnen de gestelde deadline gehaald.”

Duurzaam investeren

In september 2024 wordt fase drie opgeleverd. Daarna volgen er nog twee. TMZ is niet alleen een belangrijke klant vanwege dit omvangrijke en intensieve project, ook neemt Hoppenbrouwers Techniek Almelo al het onderhoud van de verschillende panden voor zijn rekening. Iets waar Gerben heel blij mee is. “Dat wij dit mogen doen, geeft aan dat we naast duurzaam installeren ook duurzaam investeren in onze klanten. We hopen nog vele mooie projecten samen te kunnen doen.”

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ontvang onze nieuwsbrief