Sprinklerinstallaties voor sportcomplex van Erasmus Universiteit

Disciplines
Sprinkler

Geen woorden maar daden. Die tekst komt uit het lijflied van de Rotterdamse voetbalclub Feyenoord. Het was ook het officieuze motto van ons project op de Erasmus Universiteit in de havenstad. In opdracht van Remmers Bouwgroep brachten wij een groot aantal sprinklerkoppen aan in het splinternieuwe sportcomplex. Een vrij complexe opdracht, maar met de juiste instelling hebben we samen iets moois neergezet.

Op de plek op de Rotterdamse campus waar vroeger een dubbeldeks parkeervoorziening stond, staat nu een imposant sportgebouw – toepasselijk het Sports Building geheten. In drie wedstrijdzalen, twee trainingszalen en een uitgebreide fitnessgelegenheid werken studenten en medewerkers zich sinds afgelopen zomer in het zweet. En in het uitgebreide horecagedeelte vullen ze het verloren vocht weer aan.

Gestapelde sportzalen

In zo’n state of the art-gebouw moet de sprinklerinstallatie natuurlijk ook van topniveau zijn. Daarvoor werd onze projectleider Sprinklertechniek Wouter Bluijs – en zijn vierkoppige equipe – ingevlogen. “De moeilijkheid zat hem vooral in het ontwerp van het gebouw. De sportzalen zijn er gestapeld. En alle ruimtes hebben een andere afwerking. De ene sportzaal is gebouwd van hout dat eerder is gebruikt in een ander gebouw; circulair dus. Maar de fitness- en horecaruimte hebben weer een volledig andere uitstraling. Het waren dus eigenlijk meerdere gebouwen ineen.”

Flexibiliteit

Volgens Wouter was een goede planning essentieel, toen het startsein in september 2021 werd gegeven. En goed samenwerken. “Er stond behoorlijk wat tijdsdruk op deze opdracht. De universiteit stond te springen om het gebouw in gebruik te nemen. En er zijn natuurlijk ook nog andere onderaannemers die op dezelfde plek aan het werk willen. Goed samenwerken en flexibiliteit waren belangrijke succesfactoren.”

Afgelopen zomer was de oplevering van het Sports Building. Wouter somt op: “Verspreid over het pand hebben we circa 900 sprinklers geplaatst, die samen een oppervlak van ongeveer 10.000 m2 beveiligen. Het water komt uit een elektrisch gedreven sprinklerpomp die haar water betrekt uit een waterkelder van 240 m3 onder het pand. In totaal hebben we vier kilometer aan leidingen gebruikt. Dat geeft de omvang van deze klus wel aan.”

Pure kwaliteit

Uiteindelijk kijkt Wouter vol tevredenheid terug op het project. En op de samenwerking met aannemer Remmers. “Het is geen traditionele aannemer die anderen dirigeert. Samenwerken was de sleutel tot succes. Het was mijn eerste sportcomplex, dus het was even schakelen. Als ik nu het resultaat zie, kan ik daarvan genieten. Pure kwaliteit. Daar doe je het voor!”

Flinke kluif

Walter Stielstra, bedrijfsleider Sport en Onderwijs bij Remmers Bouwgroep, kijkt ook terug op een succesvol maar uitdagend project. “Het was een flinke kluif om de wensen van de opdrachtgever en het ontwerp van de architect integraal terug te laten komen. Binnen de planning en het budget natuurlijk, wat zo’n klus vooral in deze tijd extra pittig maakt. Een sterk punt van dit ontwerp is dat we alles in het modelleersysteem BIM hebben ingevoerd. Dat kost aan de voorkant meer tijd, maar de uitvoering verloopt veel soepeler dan bij traditioneel voorbereiden en bouwen.  Een uitwerking in BIM voorkomt veel fouten in de praktijk. Zo krijg je geen onaangename verrassingen.”

Bij de hand

Over de samenwerking op het gebied van sprinklertechniek met Hoppenbrouwers is Walter erg content. “De communicatie was uitstekend. Met projectmanager Rob Heijndijk in het voortraject en met Wouter tijdens de uitvoering. Hun team stelden zich proactief op en pakten de klus effectief aan, op een hele coöperatieve manier. Wij waren nog redelijk onbekend met sprinklers, maar Wouter nam ons bij de hand en nam uitgebreid de tijd om ons duidelijk alles uit te leggen. Ik heb er dus ook nog veel van opgestoken.”

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ontvang onze nieuwsbrief