Renovatie rioolgemaal voor Waterschap Scheldestromen

Disciplines
Industriële automatisering

De afschrijvingsperiode van rioolgemalen is ongeveer 20 jaar. Het rioolgemaal in Oosterland was eind 2019 aan renovatie toe. Waterschap Scheldestromen schakelde voor het elektrotechnische deel van deze verbouwing Hoppenbrouwers in.

Een rioolgemaal brengt afvalwater naar een hoger peil. “Eigenlijk is het een betonnen put, voorzien van pompen die ervoor zorgen dat het water doorgepompt wordt naar het volgende gemaal of naar de afvalwaterzuivering. Het water moet soms tientallen kilometers afleggen. Dat vraagt om een krachtig systeem”, vertelt Simon van Kralingen. Hij is als projectleider bij Scheldestromen verantwoordelijk voor het onderhoud van het complete stelsel, met daarin naast poldergemalen, stuwen en waterzuiveringen zo’n 180 rioolgemalen.

Het rioolgemaal in Oosterland was aan de beurt voor groot, gepland onderhoud. Voor dit soort trajecten is een waterschap – als overheidsinstelling – verplicht om een aanbesteding te doen, legt Simon uit. “Scheldestromen heeft een raamcontract met verschillende ‘huisaannemers’. Waaronder Hoppenbrouwers, die deze aanbesteding won.”

Grondige aanpak

Kars Roberts, werkvoorbereider bij Hoppenbrouwers, is trots op dit project. “We konden diverse specialisaties laten zien, van hardware engineering en panelenbouw tot installatie op locatie. Om ervoor te zorgen dat het stelsel door kon blijven werken, plaatsten we een tijdelijke pompinstallatie.”

“Alles is vervangen”, vult Simon aan. “Ook de W-installatie, dus de pompen en leidingen. De bestaande ontvangstkelder – de put – bleef, die is opnieuw gecoat. Bij Scheldestromen kiezen we er bewust voor om een klus niet helemaal bij één hoofdaannemer onder te brengen. We werken vaak met drie aannemers aan één project: een voor het grondwerk, een voor de W-installatie en in dit geval met Hoppenbrouwers voor het elektrotechnische aandeel. Dat brengt uitdagingen met zich mee, maar wij zijn van mening dat het uiteindelijk een betere kwaliteit oplevert.”

“Hoppenbrouwers gaat voor langetermijnsamenwerking.”

Kort op de bal

“Als er meerdere aannemers tegelijk aan het werk zijn op één terrein, loop je elkaar wel eens in de weg”, lacht Kars. “Daarom speelden we kort op de bal. Tijdens onze werkzaamheden op locatie én in het voortraject hielden we nauw contact met Simon.” Dat beaamt Simon: “Hoppenbrouwers nam af en toe een stap vooruit of achteruit in de planning, om zich aan te passen aan de voortgang van de grondaannemer. Het team heeft zich heel flexibel opgesteld. Daar ben ik heel blij mee.”

Simon werkte in Oosterland voor het eerst samen met dit team. “Ronnie van Haperen, de projectleider, en Kars zijn eerlijke en aardige jongens, die echt voor een langetermijnsamenwerking gaan. Dat geeft een positief gevoel. Uiteindelijk maak je zo’n project met mensen. Iets kan tegenzitten, maar het gaat erom hoe je met zo’n tegenslag omgaat. Ik vind het fijn als partners scherp zijn en mij proactief benaderen als ze iets opvalt. Dat doet Kars heel goed. Hopelijk kunnen we de komende jaren nog veel mooie projecten doen met elkaar.”

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ontvang onze nieuwsbrief