Hoppenbrouwers breidt kennis uit door samenwerking met Mennens

Disciplines
Elektrotechniek Industriële automatisering

In productieprocessen zijn schonere productieruimtes en schonere gereedschappen steeds meer een vereiste. Normale bovenloopkranen zijn niet geschikt om te gebruiken in ruimtes waar gewerkt wordt met gevoelige producten. Met de vraag om Cleanroom kranen te ontwikkelen voor de hightech industrie, ging Mennens Nederland in 2002 geleden al aan de slag. In hun zoektocht naar een sterk partnership kwamen zij uit bij Hoppenbrouwers Techniek Deurne om dit vraagstuk met hen te vervullen. 

Van leverancier naar strategisch partner

Vanwege de stijgende vraag naar Cleanroom kranen, heeft Mennens de afdeling Cleanroom Cranes opgericht. Projectmanager Patrick Brouwers van Mennens vertelt: “Met deze afdeling zijn we heel specifiek bezig binnen een interessante niche. Waar Mennens zich concentreert op een regio, richt Cleanroom Cranes zich eigenlijk op de hele wereld.” Om in de groeiende vraag te blijven voorzien, kreeg Cleanroom Cranes steeds meer behoefte aan een leverancier die meedenkt. Niet als leverende partij, maar als sparringpartner voor hun projecten. Een partner die meedenkt op operationeel en strategisch niveau. “Hoppenbrouwers leverde ons al componenten, maar de keuze om samen te gaan werken hebben we gemaakt op basis van de ervaring met panelenbouw en de voedselindustrie.”

Alles onder 1 dak

Tijdens een recent project, voor een speler in de semiconductor- en chipindustrie uit Veldhoven, wordt de basis gelegd van deze nieuwe samenwerking. Stephan Jacobs, werkvoorbereider Hoppenbrouwers Techniek Deurne, ging samen met zijn team aan de slag. De uitdaging ligt in het vraagstuk om de productiecapaciteit in de cleanrooms te verhogen, door Cleanroom kranen naar strikte veiligheidseisen te ontwikkelen. Alles wordt vanuit vestiging Deurne ontwikkeld en uitgevoerd.

Stephan: “We zijn begonnen met een engineeringstraject voor 25 bovenloopkranen. Dat werden er al snel 28. Hierna werden de panelen gebouwd in onze eigen panelenbouw op de vestiging in Deurne. Dit zijn drie identieke panelen die aan elkaar gekoppeld worden en samen één nieuw paneel vormen voor de besturing van de Light Cranes. Na de eerste oplevering en testfase zijn de puntjes op de i gezet en konden we door met de overige 23 kranen.”

Specifieke productwensen

De Cleanroom kranen moeten een gecontroleerde hijsbeweging maken, waardoor het uiterste van de aandrijving gevraagd wordt. Patrick licht toe: “Dat in combinatie met de manier waarop het aangestuurd wordt, bestaat uit vernuftige technieken. Dat heeft met regelaars te maken, maar je moet er ook voor zorgen dat de motor en de tandwielkasten wel beproefd maar niet overschreden worden. Om deze techniek perfect uit te voeren, werkten we al met een bedreven partner. Om datzelfde vertrouwen te vinden in een nieuwe partner, Hoppenbrouwers in dit geval, was in het begin even zoeken. Hoppenbrouwers had voorheen minder ervaring met aandrijftechnieken, daar lag in dit geval de uitdaging.” Dat vertrouwen kwam gelukkig razendsnel. Patrick: “Hoppenbrouwers maakte een onbekende industrie snel eigen. Vanuit de kennis en expertise die de technisch dienstverlener al heeft, hebben zij de settings en software geschreven en is aan de gewenste hijs- en rijsnelheden die de klant had, perfect voldaan.”

Een nieuwe ingang

Een uitdagend project, waar flexibiliteit en transparantie hebben geresulteerd tot een succesvolle samenwerking. “Door onze krachten te bundelen, hebben we naar tevredenheid van de klant een mooi product op kunnen leveren. Met Hoppenbrouwers hebben we een nieuwe ingang gevonden als partner voor besturingssystemen en aandrijftechniek”, concludeert Patrick.

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ontvang onze nieuwsbrief