Indoor-Sportcentrum Eindhoven kiest bewust voor LED-verlichting

Disciplines
Elektrotechniek

Als je aan Eindhoven denkt, dan denk je aan technologie. Bij een accommodatie als het Indoor-Sportcentrum hoort dan ook LED-verlichting. Een slimme keus, want LED-verlichting staat gelijk aan energiezuinig, kostenbesparend en onderhoudsvrij. Na het winnen van de aanbesteding mocht Hoppenbrouwers Techniek alle kabels en armaturen in het hele sportcentrum vervangen voor LED-verlichting.

Het Indoor-Sportcentrum Eindhoven (verder: ISE) is een pand uit 1992. Sfeer en beleving in een sportcentrum van dit formaat, waar nationale en internationale sportevenementen worden georganiseerd, zijn van groot belang. Licht speelt hierin een grote rol. De bestaande verlichting was in zekere zin gedateerd. Joris Mengde is projectleider Onderhoud Installaties bij gemeente Eindhoven. Hij vertelt waarom het nodig was om de oude gaslampen te vervangen met nieuwe LED-verlichting.

Joris: “In de basis is gemeente Eindhoven verantwoordelijk voor de functionele eisen waaraan een verlichtingsinstallatie hoort te voldoen volgens de richtlijnen van het NOC-NSF. Echter, met de uitstraling en architectuur van het ISE zou het een gemiste kans zijn geweest als we dit mooie sportcentrum niet letterlijk en figuurlijk zouden uitlichten.

Daarnaast is de verlichtingsinstallatie uitgevoerd vanuit het project SVV (Slim Verduurzamen Vastgoed). Hierdoor kregen we de kans om de verlichtingsinstallatie te vervangen voor een energiezuinige installatie. Die bovendien onderhoudsvrij is met eindeloze gebruikersmogelijkheden.

Van een functionele sportomgeving tot lichtshows

Bij de gebruikersmogelijkheden kun je onder andere denken aan het uitlichten van de houten constructie aan de binnenkant van het sportcentrum. Ook het dak kan een extra lichtdimensie krijgen met behulp van gekleurde beweegbare verlichting. Een voorbeeld: zowel de binnen- als buitenkant kan tijdens een zaalvoetbalwedstrijd van het Nederlands elftal oranje verlicht worden. Joris: “Ook is het mogelijk om met de buitenverlichting een ‘pijl’ naar de ingang te maken, zodat iedereen weet waar je naar binnen gaat. Topbeleving die ook nog eens duurzaam is.”

Non-stop job

Een complete verlichtingsinstallatie aanpassen klinkt niet alleen als een flinke klus, dat is het ook. “We zijn op 2 augustus jl. met de werkzaamheden begonnen en leverden het 30 november op. In deze periode werkten dagelijks zo’n 5 monteurs aan deze opdracht”, vertelt Koen Witlox, projectleider Hoppenbrouwers Udenhout, die nauw betrokken is bij deze uitdaging. Het werk is in 5 delen opgesplitst. Koen: “Het Indoor Sportcentrum bestaat uit 3 velden met in het midden een ‘centercourt’ waar EK’s en WK’s worden gehouden. We startten één voor één met de velden, gevolgd door de tribuneverlichting. Daarna vervingen we de omloop en algemene verlichting. Als laatste gaan we met de buitenverlichting aan de slag.”

Installeren en vaccineren

Omdat het sportcentrum tijdens het aanpassen van de verlichtingsinstallatie ook dienstdeed als vaccinatielocatie, kreeg het project met een extra uitdaging te maken. Koen: “Installeren terwijl er werd gevaccineerd, vergde een intensieve afstemming tussen de Gemeente Eindhoven, GGD en Hoppenbrouwers Techniek. Dit is ons gelukt, dankzij goede communicatie. Snel schakelen, korte lijntjes en continu overleg tussen uitvoerder en gebruikers heeft ervoor gezorgd dat we de planning strak hielden en flexibel konden zijn waar nodig.”

Dit is Indoor-Sportcentrum Eindhoven

  • Een sportvloer van 80 bij 50 meter met de mogelijkheden voor 3 sportvelden maar ook de flexibiliteit voor het bouwen van centercourt etc.
  • Tribunecapaciteit van 2600 vaste zitplaatsen welke uit te bouwen is naar 6000 zitplaatsen.
  • Plek voor 84 hockeyteams, 24 badmintonvelden, 12 volleybalvelden, etc.
  • Huisvesting voor topsportevenementen zoals Judo Espoir Open, Taekwondo Espoir Open, groot internationaal handboog toernooi, Nevobo beachvolleybaltoernooi, handbal, zaalvoetbal, hockey, twirling, etc.
  • Gastlocatie voor jaarlijkse evenementen, zoals het Kickboksgala en het Colar Guard muziekspektakel.

Knap staaltje werk

Goed samenwerken is cruciaal bij een project van deze omvang. Joris: “Nog niet zo lang geleden heeft Hoppenbrouwers Techniek een soortgelijke opdracht vervuld binnen het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion. Zij hebben zich toen bewezen als de juiste partner. En ook tijdens dit project is dit bevestigd. Het was planmatig gezien een grote uitdaging om de werkzaamheden uit te voeren. Naast het gebruik als vaccinatielocatie moest in september een groot deel van de verlichting weer actief zijn, omdat het sportcentrum deels in gebruik werd genomen door sporters. Dit heeft Hoppenbrouwers voor elkaar weten te krijgen en daar zijn we heel tevreden over.”

Voordelen LED-verlichting

  • Duurzaam: zuinig energieverbruik & een lange levensduur van 100.000 branduren.
  • Kostenbesparend: gasontladingslampen gaan 10.000 branduren mee. Dit scheelt 10 x aan vervangingskosten.
  • Extra lichtdynamiek voor meer sfeer en beleving.
  • Beter licht, dus beter zicht.

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ontvang onze nieuwsbrief