Hoppenbrouwers Almelo renoveert en realiseert milieuvriendelijke woningen

Disciplines
Duurzame energie

Hoe woningcorporatie Beter Wonen haar eigen naam eer aan doet. De Almelose woningcorporatie werkt continu aan het verbeteren van woningen om haar bewoners een groenere en milieuvriendelijkere leefomgeving te bieden. Het team van projectleider Gert-Jan Keizers kwam als bouwteampartner aan tafel te zitten en in een looptijd van drie maanden werden veertig woningen voorzien van zonnepanelen, nieuwe cv-ketels, mechanische ventilatiesystemen, instelbare radiatorkranen en nieuwe accessoires.  

Toevallig was het niet dat Hoppenbrouwers aan tafel kwam te zitten voor deze opdracht “Wij vormen in bouwteam met lokale bouwpartners al jaren het vaste ‘duurzaamheidsteam’ van de woningcorporatie en waren in het verleden al vaker betrokken bij vergelijkbare opdrachten en mutatieopdrachten”, vertelt Gert-Jan. “De verduurzamingswens van Beter Wonen was helder; veertig woningen opwaarderen naar energielabel A. De afgelopen weken hebben we intensief samengewerkt met de bouwpartners om de benodigde renovaties en energiebesparende maatregelen te plannen en uit te voeren. En dat is gelukkig allemaal goed gegaan.”

Modelwoningen

Bij elk verduurzamingsproject van bestaande woningen wordt een modelwoning gebruikt om bewoners een duidelijk beeld te geven van de aanpassingen die aan hun eigen woning zullen worden gedaan. Deze modelwoning dient als een praktisch voorbeeld, waarin de bewoners kunnen zien hoe hun woning zal veranderen na de verduurzaming. Ook voor de technische teams biedt het werken met modelwoningen een voordeel, vertelt Gert-Jan: “Door onze plannen te simuleren in een modelwoning kunnen we op een fijne manier testen of onze geplande veranderingen ook technisch haalbaar zijn. Bij dit project kwam dat bijzonder goed van pas, aangezien we het ventilatiesysteem welke oorspronkelijk op de zolder was gemonteerd, hebben verplaatst naar de berging. Dit bleek namelijk gunstiger voor de leidingloop.”

Uitdaging

Na het bezichtigen en goedkeuren van de modelwoning door zowel de woningcorporatie als de bewoners, werd het hele proces in werking gezet. Dit omvatte een bezoek van Hoppenbrouwers aan de woning waar het werk zou worden uitgevoerd, waar de bewoners uitleg kregen over wat er precies gedaan zou worden. “De hoofdaannemer deelde een gedetailleerde dagplanning met de bewoners, waarin de verschillende stappen en taken werden vastgelegd, van het afplakken van de woning op de eerste dag tot het uitvoeren van alle geplande werkzaamheden, van A tot Z”, vertelt Gert-Jan. Het doel van deze dagplanning was om de bewoners duidelijk te informeren over de verduurzaming. “Hierbij stond het niet hinderen van de dagelijkse gang van zaken hoog op de agenda. Als technisch dienstverlener was dat natuurlijk ook onze grootste uitdaging. Het was essentieel om ervoor te zorgen dat de bewoners volledig op de hoogte waren van de geplande werkzaamheden en dat ze wisten wat ze konden verwachten tijdens de verduurzaming”, legt Gert-Jan uit.

Samenwerking en toekomst

Dat het werken in een bewoond huis uitdagingen met zich me brengt was vooraf bekend. Dat maakte goed samenwerken met alle betrokken bouwpartijen nóg belangrijker. Gert-Jan: “Samen met de bouwpartners ben je gewoon een team. In het begin is dat steeds even wennen, maar na verloop van tijd loopt dat altijd goed. Soms houden wij even een plankje voor hen vast en soms vragen wij hen om even een buis vast te houden. Zo ondersteunen we elkaar op een fijne manier.”

Beter Wonen is blij met de duurzame stappen die zijn gezet in het Nieuwstraatkwartier. Het team van Gert-Jan plaatste in totaal 248 zonnepanelen, 40 cv-ketels, én installeerde 40 mechanische ventilatiesystemen. De woningcorporatie trekt de duurzame lijn door en start vanaf september alweer aan een nieuw project: het verduurzamen van maar liefst 73 woningen, verdeeld over drie verschillende straten in Almelo. Hoppenbrouwers is als technisch dienstverlener opnieuw betrokken, wat inhoudt dat het team van Gert-Jan binnenkort opnieuw uitrukt om de duurzaamheidambities van Beter Wonen te realiseren.

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ontvang onze nieuwsbrief