Hall of Fame vanaf nu creatieve én duurzame broedplaats

Disciplines
Elektrotechniek Werktuigbouwkunde

De Hall of Fame is een begrip in Tilburg. Het industriële pand aan de Spoorzone is een creatieve vrijplaats die ruimte biedt aan culturele organisaties, skateliefhebbers en concertgangers. Een plek waar mensen samenkomen en elkaar vinden. Maar ook een plek die toe was aan een flinke opknapbeurt. En daar kwam Hoppenbrouwers om de bekende hoek kijken.

Je herkent de Hall of Fame al van een afstand. De opvallende graffiti voorgevel springt direct in het oog. Wat je niet aan de buitenkant ziet, is wat er aan de binnenkant allemaal is veranderd. Het gebouw is in een periode van ruim een jaar omgetoverd tot een toekomstbestendig en gasloos pand, waar genoten kan worden van vele culturele hoogstandjes. Projectleider Mike van Hellemond en Werkvoorbereider Bram Persoon waren nauw betrokken bij het project. “We wonnen dit project uit een aanbesteding in samenwerking met Van de Ven Bouw & Ontwikkeling”, licht Mike toe. “De gebruikers, waaronder de gemeente Tilburg en Hall of Fame zelf, gaven duidelijk aan dat het gebouw toekomstbestendig moest worden gemaakt en dat er een budget was waar geen rek in zat. Dus moesten we ook kostenbesparend te werk gaan. Hier was het ontwerp reeds op gebaseerd.”

Slimme oplossingen

Toekomstbestendig en kostenbesparend. Duidelijke instructies waar de Hoppenbrouwers-teams van Mike en projectleider Patrick Brekelmans mee aan de slag gingen. Mike: “We plaatsen verschillende soorten ledverlichting en regelden de domotica slim in. Zo zijn er bewegingssensoren geplaatst, waardoor het licht nooit onnodig blijft branden. Verder hebben we qua beveiliging ook het een en ander geïnstalleerd. Denk hierbij aan brandmeld-, inbraak– en camerabeveiliging.” Bram vult aan: “Mijn team verwijderde de gasketels en installeerde in plaats daarvan warmtepompen en een elektrische ketel. Ook is er een waterinstallatie geplaatst en is de klimaat/luchtinstallatie en de riolering vernieuwd.” Omdat de installaties meer vermogen hebben, vernieuwden Hoppenbrouwers daarnaast de complete energievoorziening. Dit project raakte dan ook bijna alle disciplines.

Lekker duurzaam

Op het dak lag al een pv-installatie (zonnepanelen). In eerste instantie leek het erop dat maar een deel kon worden herplaatst, maar Hoppenbrouwers zorgde ervoor dat de volledige installatie kon worden herplaatst. Mike: “Dit is nu een voorbeeld van hoe duurzaamheid en kostenbesparing hand in hand gaan.”

“Duurzaamheid en kostenbesparing kunnen best hand in hand gaan.”

Transformatie van oud naar nieuw

De creatieve vrijplaats ging niet alleen qua installatiewerk op de schop. Het hele pand werd anders ingedeeld. Zo zijn er vijf oefenruimtes bijgekomen speciaal voor jamsessies, is er een vernieuwde foyer, nieuw skatepark en een vergrote concertzaal. Die laatste had nog wat voeten in de aarde. Bram: “Een deel van het dak kwam naar beneden. Ook was het zo geluidslek als een mandje. Nu is het dak vernieuwd en de zaal groter gemaakt. De installaties zijn zo ontworpen dat de podiumrook niet gelijk wordt weggeblazen, maar dat door een druk op de knop de roosters bij het podium worden afgesloten zodat daar zo min mogelijk luchtverplaatsing is.”

De klant verrassen

Omdat er veel werk te verzetten viel, was gestructureerd overleg nodig. “We planden vaste overlegmomenten, waarin we meedachten met de klant”, zegt Bram. “Adviseren is belangrijk”, onderstreept Mike. “We adviseerden in optimalisatie bijvoorbeeld, zodat we binnen het budget bleven en toch zo veel duurzame doelen als mogelijk realiseerden.” De Hall of Fame is afgelopen november feestelijk heropend, op de Broedplaats na. Hier werkt Hoppenbrouwers aan een vrijplaats voor startende ondernemers. Projectleider Frank Luyten bij Gemeente Tilburg: “Het project bracht forse uitdagingen met zich mee. Zowel in de techniek als de marktomstandigheden die het niet makkelijk maken om een dergelijk project te realiseren. Bram, Mike en de monteurs die aan het werk zijn geweest waren erg betrokken bij het proces. Een renovatie als deze is voor beide teams een mooi leerproces geweest. We zijn blij met het resultaat wat er is behaald.”

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ontvang onze nieuwsbrief