Experimenteren en installeren bij ultra-duurzaam kantoorpand Nieuwkuijk

Disciplines
Duurzame energie Elektrotechniek Werktuigbouwkunde

Houtlab Hercuton was toe aan een nieuw onderkomen. En niet zomaar één. Het kantoorpand moest state-of-the-art worden qua duurzaamheid. Hoppenbrouwers kreeg vrij spel en samen met Hercuton kozen we voor de meest duurzame installaties en oplossingen.

We namen voor dit prachtige project de elektrotechnische en de werktuigbouwkundige voor onze rekening.  Ook team beveiliging droeg zijn steentje bij. Werkvoorbereider Joeri Burghout en Projectcoördinator Ferry van Zanten van onze vestiging in Dongen, waren nauw betrokken bij het realiseren van dit ultra duurzame pand voor Hercuton. “De klant maakte al snel duidelijk dat ze een innovatief gebouw wenste”, vertelt Joeri. “Het moest niet alleen houtbouw worden, maar ook circulariteit herbergen. In het kort: alle installaties moesten zo duurzaam mogelijk zijn.”

 

“Het realiseren van volledige draadloze beveiliging in het kantoor is een experiment geweest. Wel een geslaagd experiment.”

Hoe smart mag het zijn?

Tijdens de eerste gesprekken werd het Hoppenbrouwers duidelijk dat er een basispand met spreek- en werkkamers kwam te staan. Maar wat betreft smart building lag alles nog open. “De vrijheid en het vertrouwen dat we kregen van Hercuton voelde heel goed”, geeft Ferry aan. Zo was Ferry’s team verantwoordelijk voor de draadloze inbraakbeveiliging, brandmeldinstallaties en toegangscontrole. Ferry: “Draadloze brandmeldinstallaties kennen we wel en hebben we al goede ervaring in, maar de rest was, ondanks goede vooruitzichten, experimenteel om het naast elkaar te laten werken. Het was dus best spannend om de systemen werkend te krijgen, zonder dat ze elkaar beïnvloeden, en ook nog eens met een krachtig wifi netwerk van de klant. We hadden er veel tijd in gestopt, dus je wilt dan ook dat het werkt natuurlijk. Toch hebben we dat voor elkaar weten te krijgen dat het storingsvrij werkt en daar is zowel de klant als Hoppenbrouwers erg blij mee. Dit heeft ons toch een hoop buis en leiding werk bespaard. Daardoor creëerden wij een duurzame oplossing voor de klant.”

Duurzaam met Dali

Qua elektrotechnische installaties kozen Joeri en zijn team, vanwege de flexibiliteit, voor een lijnverlichtingssysteem. Joeri: “Naast het feit dat we ervoor hebben gezorgd dat er geen enkele kabel in het zicht hangt, maakten we de keuze om de verlichting integraal aan te sturen met behulp van het Dali-systeem. Het prettige aan Dali is dat alle ruimtes apart kunnen worden ingeregeld. Zo kun je de tijd instellen dat de verlichting in de werkkamers bij binnenkomst op 10 procent staan en bij aanvang van afspraken op 100 procent. Ook detecteert dit systeem welke armaturen vervangen moeten worden. Zeker bij hele grote gebouwen, zoals ziekenhuizen, is dat een prettige systeemeigenschap.”

Kortom, DALI-technologie bevordert een efficiënter en effectiever gebruik van verlichting, wat resulteert in energiebesparing, verminderde belasting van grondstoffen, verlengde levensduur van lampen en minder lichtvervuiling. Dit alles draagt bij aan een duurzamer verlichtingssysteem en een verminderde ecologische voetafdruk.

Bijpraten met worstenbroodjes

State-of-the-art, circulair, experimenteel, innovatief: allemaal woorden die van toepassing zijn op het nieuwe kantoorpand van Hercuton. En hoe zat het eigenlijk met de communicatie? “Iedere twee weken vond er een bouwvergadering plaats”, vertelt Joeri. “En die waren zowel effectief als gezellig”, vult Ferry aan. “Op een gegeven moment liepen er voor de gein weddenschappen om maar worstenbroodjes tijdens die vergaderingen te hebben, omdat iemand weer iets verloren had. Het leek wel alsof we al jaren als bouwteam optrokken. Dit maakte het samenwerken nog leuker.” Een project uit duizenden dus. Op naar het volgende succesverhaal. Het liefst met worstenbroodjes.

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ontvang onze nieuwsbrief