Domotica voor luxe penthouse

Na de aankoop van hun ruime en gedateerde appartement, besloten de nieuwe eigenaren het compleet te laten verbouwen naar eigen smaak. Zij schakelden een binnenhuisarchitect in die hun ideeën voor een droom-appartement kon realiseren. Het appartement was voor de eigenaren pas echt voorzien van alle luxe en comfort na de implementatie van het complete domotica-concept.

Disciplines
Beveiliging Elektrotechniek Technisch Beheer Werktuigbouwkunde

Hoppenbrouwers is geen onbekende installateur voor de eigenaren. Na een eerdere samenwerking besloot de opdrachtgever Hoppenbrouwers opnieuw in te schakelen. “In onze vorige woning heeft Hoppenbrouwers de verbouwing en beveiligingsinstallaties geregeld. Dat verliep soepel en was ons goed bevallen. Om die reden hebben we bij onze architect aangegeven dat we graag weer met Hoppenbrouwers in zee wilden gaan”, legt de opdrachtgever uit.

Bas van der Borst, projectleider elektrotechniek luxe woningbouw en domotica, hielp de eigenaren maar al te graag met dit complexe vraagstuk. Na het telefoontje ging Bas dan ook vol enthousiasme aan de slag met het waarmaken van het droomappartement.

Woning automatiseren door domotica

“Domotica staat voor woning automatiseren”, legt Bas uit. “Het is een heel ruim begrip, want enkel het besturen van een lamp met je telefoon zou je al domotica kunnen noemen. In dit appartement gaat het wel iets verder dan dat. Het betreft namelijk een totaalconcept waarin verschillende elektrotechnische en werktuigbouwkundige systemen in de woning ondergebracht worden binnen één systeem. We hebben hier nagenoeg haast alles wat je kan automatiseren ook daadwerkelijk geautomatiseerd”, vertelt Bas vol enthousiasme. “Denk hierbij aan verlichting, gordijnen, verwarming, airco, zonnewering, audio en video, het beveiligingssysteem, noem het maar op. Je kan bijna alles op afstand besturen.”

De opdrachtgever vult daarbij aan: “Alleen het witgoed hebben we hier niet op aangesloten. Want je zou zelfs de vaatwasser, oven of wasmachine op afstand kunnen besturen. Dat was voor ons niet nodig.”

Domotica: Voor ieder budget een oplossing

Met domotica kan je een compleet huis automatiseren. Niets is daarbij te gek. “Het is geschikt voor ieder huis en ook voor ieder budget is er een oplossing. In dit geval is domotica puur gericht op luxe en wooncomfort, maar we hebben ook verschillende projecten gehad waarin domotica met een functioneel doel ingezet wordt. Voor iemand die slecht ter been is, is het toch prettig dat de gordijnen gemakkelijk open en dicht kunnen en het licht snel bediend kan worden via de telefoon of tablet.”

Hypermoderne transformatie

Wat begon als een verbouwing, draaide uit tot een volledige transformatie van het appartement. Na een verbouwing van ongeveer zes maanden werd het appartement opgeleverd. Een vrij korte doorlooptijd voor een domotica-project van deze grootte. Voor een nieuwbouwwoning kan zo’n project zelfs een jaar tot anderhalf jaar duren door de verschillende bouwfasen.

“Die na-oplevering werkt perfect. Wij hadden een lijstje gemaakt met een aantal wensen en deze werden binnen een middag tijd geregeld”, vertelt de opdrachtgever. Bas vult daarbij aan: “Die aanpassingen hadden we ook op afstand kunnen doorvoeren, maar de na-oplevering doen we het liefst op locatie. We kunnen op zo’n moment met eigen ogen zien wat er verandert en of het naar wens functioneert. Maar ook is het persoonlijke contact prettig. Je wilt natuurlijk graag weten of alles naar wens is en of er nog eventueel aanvullende wensen zijn. Als er later dan nog iets aangepast moet worden kunnen we dat altijd nog op afstand doen.”

Bas: “Na het afronden van de werkzaamheden hebben we alles in bedrijf genomen en getest. In de basis functioneert alles ook zoals bedacht, maar op het moment dat de opdrachtgever het appartement gaat bewonen, kom je altijd nog dingen tegen wat in de praktijk soms minder prettig werkt. Na een maand plannen wij een na-oplevering en komen we terug om deze nadere wensen in het systeem aan te passen. Het draait namelijk niet alleen om de uitvoering, de nazorg van het project vinden wij net zo belangrijk.”

Samenwerking met Hoppenbrouwers

Het was een erg prettige samenwerking, concluderen zowel Bas als de opdrachtgever. “De opdrachtgevers waren heel betrokken bij de uitvoering en altijd enthousiast”, vertelt Bas. “We konden snel schakelen door het regelmatige contact met hen en de architect en daarnaast kregen we het vertrouwen om het hele systeem op de juiste manier te installeren.”

De opdrachtgever sluit daarbij af: “We zijn erg tevreden met onze domotica-installatie. Het werkt perfect en maakt onze woning helemaal af. De mensen die in ons appartement hebben gewerkt, hebben dit werk voortreffelijk uitgevoerd en communiceerden helder met ons. Vorige keer was de samenwerking met Hoppenbrouwers uitstekend bevallen en name met name nu is dat zeker weer het geval.”

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ontvang onze nieuwsbrief