Afvalwaterzuiveringsinstallatie voor Tank Services Pernis

Disciplines
Industriële automatisering

De afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) van Tank Services Pernis in Vondelingenplaat, bij Rotterdam, was dringend aan vernieuwing toe. Voor een grondige opknapbeurt schakelde het bedrijf GMB in, een specialist in waterkwaliteit en -veiligheid. Voor het elektrotechnische aandeel in dit project werd Hoppenbrouwers Techniek betrokken. Projectleider Ruthger Gerritsen van GMB vond deze samenwerking heel bijzonder: “We zijn twee aparte bedrijven, maar hebben dit als één aangevlogen.”

Tank Services Pernis (TSP) reinigt opslagtanks, veelal van het formaat zeecontainer. Het bedrijf zuivert het afvalwater – dat vaak chemicaliën en andere stofjes bevat die niet in ons drinkwater mogen belanden – in een eigen zuiveringsinstallatie.

Het hart van de installatie vernieuwd

“De installatie was sterk verouderd”, vertelt Ruthger. “Om te voorkomen dat een eventueel defect in de afvalwaterzuiveringsinstallatie de processen van Tank Services Pernis zou verstoren, is ervoor gekozen om – preventief – de hele installatie aan te pakken. Samen met Hoppenbrouwers hebben we het hart van de zuivering nieuw gebouwd. In dit traject hebben we optimaal gebruik gemaakt van elkaars expertise.”

Een prettige samenwerking

“Vertrouwen is belangrijk als je samen een project als dit draait”, vindt Ruthger. “Dat zit goed tussen GMB en Hoppenbrouwers; we hebben echt als een team samengewerkt. We wisten dat er ad hoc allerlei zaken konden wijzigen in de uitvoering van dit project. Vooraf hebben we met elkaar afgesproken dat we elk voor ons eigen deel verantwoordelijk waren. Die verantwoordelijkheden hebben we gedragen, geheel in harmonie.”

Parallel aan draaiende processen

“Het meest bijzondere aan dit project is dat de processen en werkzaamheden van de eindklant gewoon konden doorgaan”, vertelt Ronnie van Haperen, vestigingsleider bij Hoppenbrouwers. “Productieverlies is tot een minimum beperkt, omdat wij de meeste werkzaamheden parallel aan de lopende processen van Tank Services Pernis hebben uitgevoerd. In één weekend zijn we vervolgens overgegaan van de oude naar de nieuwe installatie. In dat weekend kwamen alle disciplines samen, letterlijk en figuurlijk. We werkten vanuit Hoppenbrouwers met een team van tien man sterk. Zij aan zij met de teams van GMB én onze eindklant.”

“Een project op vertrouwen”

Veelzijdig project

Voor Hoppenbrouwers was dit een turn-key project op elektrotechnisch gebied. “Van ontwerpen tot ontwikkelen, bouwen en bekabelen tot koud testen. Bij dit project kwam veel kijken”, legt Ronnie uit. “We werkten deels in eigen huis én op locatie bij de klant. Mooi om zo uiteenlopende specialisaties op het vlak van elektrotechniek te kunnen combineren; van hardware- en software engineering, tot panelenbouw en installatiewerk op locatie. In dat éne ombouwweekend kwam alles mooi samen. Daar lag ook de kracht van dit project. Iets om trots op te zijn.”

Klaar voor de toekomst

In basis veranderen de processen van Tank Services Pernis niet. “De nieuwe installatie werkt wel sneller én efficiënter”, concludeert Ruthger. “Een groot deel van het proces is geautomatiseerd. Bovendien ging er voorheen twintig kubieke meter door de zuivering heen, nu vijfentwintig. Een flinke toename.” Met de nieuwe installatie is Tank Services Pernis klaar voor de toekomst. “En mocht er onverhoopt tóch nog een probleem optreden, dan lossen we dat samen op”, vult Ronnie aan. “Indien nodig kunnen wij op afstand inloggen, om nog iets bij te schaven. Het is niet zoals het kopen van een nieuwe auto: dan reken je af, draai je de sleutel om en rijd je weg. Op de service Hoppenbrouwers kun je blijven rekenen.”

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ontvang onze nieuwsbrief