Veiligheidsmaatregelen op de werkvloer Veiligheidsmaatregelen op de werkvloer

Samen borgen we de veiligheid bij Hoppenbrouwers

Veiligheid op de werkvloer is van groot belang en we vinden het belangrijk dat al onze medewerkers op een veilige manier te werk kunnen gaan. Wij zetten de tien belangrijkste punten op een rij.

Onze monteurs werken op verschillende plekken en komen daardoor in verschillende situaties terecht waar veiligheidsrisico’s aan kunnen hangen. Onze medewerkers werken onder anderen op hoogte zoals op daken of met hoogwerkers of rolsteigers. Ook komen veel van onze collega’s in contact met elektrische spanning of gevaarlijke stoffen. Voor al deze situaties zijn er andere regels om er voor te zorgen dat de medewerker zijn werk veilig kan doen. Buiten deze specifieke regels zijn er uiteraard ook punten die voor al onze collega’s van belang zijn, ongeacht hun technische achtergrond of plaats in het werkveld.

Onze veiligheidsmaatregelen op de werkvloer

1. Hoppenbrouwers beschikt over de juiste certificeringen omtrent veiligheid. Het is belangrijk dat we over de juiste certificering omtrent veiligheid beschikken. Met deze certificeringen is het voor anderen in één oogopslag duidelijk dat wij aan de eisen voldoen om veilig aan het werk te kunnen. Zo moeten alle operationele collega’s beschikken over een VCA diploma.

2. Voor grote projecten maken wij een VGM-plan. VGM staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu. Dit plan is van belang om alle risico’s binnen een project in kaart te brengen. Bij aankomst op de locatie doen onze collega’s nog een Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA) waarbij ze een laatste beknopte risico check doen.

3. Onze collega’s dragen de juiste werkkleding. Op de bouw moeten onze collega’s bijvoorbeeld een helm en schoenen met stalen neuzen dragen. Maar ook een veiligheidsbril, handschoenen en gehoorbescherming zijn onder andere belangrijk om in handbereik te hebben. Deze spullen bieden de juiste bescherming tijdens het werken. Niet alleen de monteurs, maar ook bezoek zoals projectleiders dienen zich aan de veiligheidseisen omtrent werkkleding te houden.

4. Onze collega’s zijn zich bewust van de omgeving waar ze werken. Het is van groot belang dat onze collega’s weten waar zij zich bevinden, ten alle tijden alert zijn en weten wat de eventuele risico’s kunnen zijn.

5. We nemen geen onnodige risico’s. We willen niet dat onze collega’s zichzelf in gevaar kunnen brengen door het nemen van onnodige. Wanneer er niet met zekerheid gezegd kan worden dat de werkomstandigheden veilig zijn, willen wij niet dat onze collega zomaar aan het werk gaat. We gaan in zo’n situatie op zoek naar een manier om het werk alsnog veilig uit te kunnen voeren.

 

6. We maken gebruik van hulpmiddelen zoals mechanische assistentie. Bij zwaar werk willen wij niet dat onze collega’s zelf spullen gaan tillen. In zulke situaties is het belangrijk dat zij spullen verplaatsen met bijvoorbeeld een vorkheftruc. Dit is van belang om lichamelijke overbelasting te voorkomen.

7. We zorgen dat werkplekken veilig ingedeeld zijn. Ook op kantoor is het belangrijk dat onze collega’s veilig te werk kunnen gaan. Al onze vestigingen beschikken over onder andere brandmeldinstallaties, BHV’ers en een calamiteitenplan. Op deze manier zorgen we dat iedereen op een veilige manier geholpen kan worden tijdens calamiteiten.

8. We zorgen dat de werkvloer opgeruimd is. Vallen en struikelen staan op 1 als het gaat om meest voorkomende bedrijfsongevallen. Dit gebeurd alleen wanneer gereedschap en andere spullen in de weg staan. We vragen onze collega’s daarom om hun spullen zo neer te leggen dat anderen en ook zijzelf er geen last van kunnen hebben.

9. Machines en installaties worden regelmatig gecontroleerd. Slijtage kan voor veel problemen zorgen. Bij onze klanten inspecteren en onderhouden wij hun installaties regelmatig. Ook wij doen dit geregeld met onze eigen installaties en we zorgen dat gereedschap op tijd vervangen wordt.

10. D.m.v. cursussen zorgen we voor veilig gedrag op de werkvloer. Met interne opleidingen zorgen wij ervoor dat al onze collega’s op de hoogte zijn van regels omtrent veiligheid en zorgen we voor een stukje bewustwording.