Een familiebedrijf met historie Familiebedrijf

Over Algemeen Directeur Henny de Haas

Algemeen directeur Henny de Haas is de 4e generatie van Hoppenbrouwers Techniek, maar wel een vreemde eend in de bijt kijkend naar zijn voorgangers. Begin jaren ‘90 is het voor Theo Hoppenbrouwers duidelijk dat er geen opvolging vanuit de familiekring komt. Dus gaat hij op zoek naar iemand met hetzelfde ‘DNA’ als hij. En dat ben ik geworden. De familiewaarden en cultuur zijn in ons bedrijf verweven.

Henny de Haas, algemeen directeur Hoppenbrouwers Techniek groeide op in Oerle, in een prachtige vrijstaande boerderij in een gezin met vijf kinderen. “Ik heb veel leuke herinneringen aan het boerenleven. Achteraf weet ik dat op een boerderij wonen een speciaal leven was. We woonden op drie kilometer van het dorp af en hadden vijftien hectare grond. Op deze grond hadden we koeien, varkens en kippen. Als kind moesten we meewerken op de boerderij, we melkten de koeien en er was veel handwerk. Naast het werk, bouwde ik graag hutten van het stro uit de veldschuur. Toch had ik op jonge leeftijd het gevoel dat er op deze aardbol meer was dan alleen mijn leventje op de boerderij. Soms stond ik naar buiten te staren en vond ik het leven hier te klein. Ik zag straaljagers en Eindhoven op kilometers afstand. Rond mijn tiende keek ik al uit naar een spannender leven. Ik woonde tot mijn 22e op deze boerderij en trouwde toen met mijn vrouw, Toos.”

Het is alles of niets

“In 1979 begon ik na de LTS als elektricien en werkte en studeerde hard om uiteindelijk via verschillende binnen functies door te groeien naar bedrijfsleider. Toen ik al deze ervaring had verkregen en een studie Bedrijfskunde had afgerond, dacht ik: nu weet ik het. Ik wil directeur worden. Ik wil het doen zoals ik het wil. Het is alles of niets. Dit doel kwam in 2002 tot leven, nadat ik met Theo Hoppenbrouwers overeen kwam om het bedrijf in delen over te nemen. Ik zag de groeikansen. Ook mijn vrouw vertrouwde me dat het goed zou komen.”

“Sinds 1999 werk ik bij Hoppenbrouwers en in 2013 ben ik 100% aandeelhouder geworden. De vergroeiing met het bedrijf, het gevoel sluipt er langzaam gedurende jaren in, die vereeuwiging (tot in de dood) met het bedrijf – als je daar even bij stilstaat, vind ik dit zo bijzonder. Dat besef, een onderdeel van de toekomst zijn, waarbij je ook weer de tijdelijkheid beseft van jouw positie binnen het bedrijf.”

De beste en duurzaamste installateur

“We zijn met ruim 1200 medewerkers en bouwen iedere dag aan de toekomst. Als mensen het naar hun zin hebben, is dat het mooiste wat er is. Daarbij mag je best hardop dromen over waar je heen wilt groeien. Wij willen vooruit als bedrijf en groeien naar de beste en duurzaamste installateur van Nederland. De afgelopen jaren groeiden we naar meerdere vestigingen door integraties met andere bedrijven maar ook met autonome vestigingen. Er zit zoveel ambitie in onze projectteams dat we door blijven groeien. Waarbij we wel groter worden, maar wel kort bij de klant blijven zitten en werken aan onze lokale geworteldheid.

We kijken liever vooruit dan achterom. Ik ben hele dagen bezig met het coachen van medewerkers, verbeteren, analyseren en onderzoeken. Iedere dag verbeter ik en hierdoor word ik steeds enthousiaster. Het baasje spelen binnen een bedrijf is iets waar ik écht niet in geloof. Je moet niet de baas spelen, je moet de weg wijzen om resultaten te boeken. Mijn rol is dan ook om anderen te laten ondernemen. Alles uit een persoon halen en over slootjes springen. Soms natte voeten krijgen, maar toch doorgaan. Wanneer een medewerker door een opdrachtgever wordt teruggevraagd, weet ik dat het goed zit. De betrokkenheid en trots van de betreffende medewerker is overgekomen, met een tevreden klant als resultaat. Dan is mijn doel behaald.”

Koninklijk

“Op 22 juni 2018 kwam er een denkbeeldig kroontje op Hoppenbrouwers, dat ondertussen 100 jaar bestaat. Veel mensen weten niet dat we een koninklijk predicaat hebben, ondertekend door Koning Willem Alexander. Dit is natuurlijk groots gevierd. Een avond die ik nooit vergeet. Drie dagen lang hadden we feest met personeel, klanten en relaties. We hadden het hele Efteling Theater omgebouwd voor dansers en optredens.”

“Ik ben nog lang niet van plan om aan mijn pensioen te denken. Dat doe ik pas als ik niet meer de geschikte man voor dit werk ben. Ik hoop dat ik dat tegen die tijd zelf inzie. Ik vind het nu nog veel te leuk. Voor nu gaan we duurzaam de toekomst in!”