In gesprek met Pim Kooijman

Oud-eigenaar TIB Van Wijngaarden, Nieuwerkerk aan den IJssel

Technisch Installatiebureau Van Wijngaarden in Nieuwerkerk aan de IJssel heeft zich sinds 12 mei 2023 aangesloten bij Hoppenbrouwers Techniek. Waarom besloten Pim Kooijman (41) en Chantal Hoogendoorn (37) hun familiebedrijf te verkopen aan Hoppenbrouwers Techniek? Pim vertelt er meer over.

 

Waarom kozen jullie ervoor om jullie opvolging nu al te regelen?

“We zijn trots op ons familiebedrijf dat 115 jaar bestaat en willen het graag naar een volgende generatie brengen, maar je moet realistisch zijn. Als we de opvolging in onze familie zouden willen houden, moeten we lang wachten. Onze dochter is pas drie. Dan ben je zo dertig jaar verder. En wie zegt dat zij ons bedrijf wil overnemen? Ze moet vooral gaan doen waar zíj gelukkig van wordt. Zo ontstond in 2022 het idee om de zaak, die we overnamen van mijn schoonvader, een keer te verkopen. We dachten daarbij eerder aan een termijn van vijf jaar. Tegelijkertijd weet niemand hoe de markt dan is en wie er dan interesse heeft. Zodoende besloten we om niet zo lang te wachten.”

Hoe ontstond de match met Hoppenbrouwers Techniek?

“We bespraken het idee om TIB Van Wijngaarden te verkopen met onze accountant. We wilden de zaak verkopen aan een familiebedrijf, waar de medewerker op de eerste plaats komt. Dit met het oog op onze collega’s die 10, 20, 30, 40 en soms al 50 jaar bij Van Wijngaarden werken. Bovendien wilden we zelfstandig en autonoom verder. Er werd een longlist en shortlist met gegadigden gemaakt. Daar stond Hoppenbrouwers bij. Binnen een halfjaar was het geregeld.”

Hoe verliep dat verkoopproces?

“We brachten geanonimiseerd een ‘teaser’ naar buiten; zo’n twee A4’tjes over TIB Van Wijngaarden. Op basis daarvan nam Bas Ceelen, directeur Integratie bij Hoppenbrouwers, contact met ons op. Wat ons direct aansprak in Hoppenbrouwers Techniek is dat het een sociaal familiebedrijf is met een passende bedrijfscultuur: de medewerker staat op één. Bovendien was er een goed doordacht plan voor het integratieproces. Van Wijngaarden gaat weliswaar van de gevel, maar we gaan autonoom verder.”

Hoe reageerden jullie medewerkers op de verkoop?

“We vroegen ze op een vrijdagmiddag om naar de zaak te komen en hebben het toen verteld. Het kwam als een onverwachte beslissing voor ze. Er waren gemengde gevoelens. “Wij werken echt voor jullie”, zeiden ze. Tegelijkertijd snappen de meeste mensen het wel en hebben ze begrip voor onze keuze.”

Wat ik zelf prettig vind in dit proces is dat het integratieteam zich laat zien op onze vestiging en betrokken is van het eerste gesprek over de verkoop tot aan het einde van de integratie.

Pim Kooijman Technisch Installatiebureau Van Wijngaarden

Wat blijft jou bij van dit integratieproces?

“Chantal en ik krijgen veel energie van de mensen die we tot nu toe binnen Hoppenbrouwers Techniek hebben ontmoet, zoals de medewerkers van wagenparkbeheer, HR, marketing en inkoop. Leuke mensen; jong en ambitieus. Het sprankelt! Dat gevoel ontstaat ook bij de collega’s hier: “Ik heb zoveel leuke mensen gesproken.” Wat ik zelf prettig vind in dit proces is dat Bas, met wie we de gesprekken hadden over de verkoop, aangesloten blijft bij de integratie.”

Ontvang onze nieuwsbrief