Uniek verkort opleidingsprogramma voor panelenbouw

Hoppenbrouwers, Summa College en Vakwijs slaan de handen ineen en presenteren met trots een verkort opleidingstraject tot assemblage medewerker panelenbouw. Het verkorte traject combineert theorie en praktijk, en biedt zij-instromers een praktische route om zonder volledig elektrotechnisch vakdiploma te starten in de techniek.

In het verkorte opleidingstraject staat de vaktechnische- en persoonlijke ontwikkeling van deelnemers op plek één. Zo wordt er gewerkt met concrete prestatie-indicatoren van het vakgebied, waaronder efficiënt bouwen binnen gestelde uren en het streven naar foutloos panelenbouwen. Ook is er aandacht voor de ‘soft skills’ van het vak, zoals samenwerking en collegialiteit.

Robin Rao, Strategisch HR Business Partner voor Industriële Automatisering bij Hoppenbrouwers, legt uit: “Het opleidingstraject biedt deelnemers de mogelijkheid om zelf de koers van hun groei te bepalen, met tastbare successen, én zekerheid dat de opgedane kennis relevant blijft voor de arbeidsmarkt.”

Programma opleidingstraject

Het verkorte opleidingstraject begint met een twee weken durende training bij Vakwijs in het Limburgse Stein. In de derde week volgt de kennismaking met Hoppenbrouwers Sittard, samen met het begin van theorie- en praktijklessen bij Summa College (Eindhoven) en Hoppenbrouwers Deurne.

Vanaf week vier gaan deelnemers aan de slag binnen de praktijkprojecten van Hoppenbrouwers, waarin ze de opgedane kennis toepassen in de praktijk. Na het succesvol doorlopen van het 21-weken durende opleidingstraject, ontvangen de deelnemers een erkende MBO-verklaring, waarmee ze direct als panelenbouwer bij Hoppenbrouwers aan de slag kunnen. De verklaring geeft ook vrijstellingen voor verdere technische vervolgopleidingen in het middelbaar beroepsonderwijs.

Bekijk de opleiding

"Binnen ons 21-weken durende panelenbouwtraject, leren zij-instromers hoe ze elektrotechnische schema's lezen en besturingspanelen assembleren en bedraden. Doordat we zo gericht opleiden, verkorten we het opleidingstraject en verlagen we de drempel voor zij-instromers naar een carrière in de techniek. Daarnaast tackelen we personeelstekorten en vergroten we de efficiëntie van onze vakmensen, zonder concessies te doen aan ons vakmanschap."

Robin RaoStrategisch HR Business Partner bij Hoppenbrouwers

Urgentie van verkort opleiden

Guido van Eijk, Practor Duurzaamheid bij het Summa College, benadrukt de toenemende urgentie van verkorte opleidingstrajecten voor een carrière in de techniek. Hij wijst specifiek naar de ‘energietransitie’ als een belangrijke drijfveer voor deze ontwikkeling. “De vraag naar technische kennis groeit, terwijl het aanbod afneemt. Om de uitdagingen van de energietransitie het hoofd te bieden, is het van belang dat we voldoende toekomstige vakmensen opleiden.”

Peter van Winssen, directeur van Vakwijs, onderschrijft deze woorden en voegt eraan toe: “Voor de ontwikkeling van ons verkorte opleidingstraject vonden we drie elementen in het bijzonder belangrijk”, legt hij uit. “Een doeltreffend onboardingproces met persoonlijke begeleiding, opleidingsperspectief, én praktische kennis om snel inzetbaar te zijn. Onze samenwerking borgt precies deze drie elementen.”

Aantrekken en opleiden van zij-instromers

De personeelstekorten in de technische sector dagen Hoppenbrouwers uit om continu om te denken over hoe zij mensen enthousiasmeren voor een baan in de techniek. Het aantrekken en opleiden van zij-instromers vormt een strategie waarmee de technische dienstverlener deze uitdaging succesvol aangaat. In lijn met deze benadering heeft Hoppenbrouwers, in samenwerking met het Summa College en de technische opleider Vakwijs, een nieuw verkort opleidingstraject geïntroduceerd tot assemblage medewerker in de panelenbouw.

De panelenbouw is betrokken bij de ontwikkeling van besturingskasten die worden gebruikt in diverse processen, zoals het produceren van schoon drinkwater of het aansturen van attracties in pretparken. Deze besturingskasten vormen het hart van elk elektrotechnisch proces.

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ook interessant

Vijf redenen om Leren & Werken te combineren bij Hoppenbrouwers

StappenplanWerken bij
Lees meer over Vijf redenen om Leren & Werken te combineren bij Hoppenbrouwers

Werken in zelfsturende teams als trainee

BlogWerken bij
Lees meer over Werken in zelfsturende teams als trainee

Vijf redenen om bij Hoppenbrouwers te werken

BlogTop EmployerWerken bij
Lees meer over Vijf redenen om bij Hoppenbrouwers te werken

Ontvang onze nieuwsbrief