Strategische keuzes markeren groei Hoppenbrouwers (12%)

Met trots delen wij ons jaarverslag waar we terugblikken op het jaar 2023. Het afgelopen jaar deden wij vijf strategische overnames waarmee direct 45 mio extra omzet binnen de totale omzet van 350 mio werd gerealiseerd. Deze overnames markeerden de groei (12%) van ons familiebedrijf in 2023.

Bekijk het jaarverslag 2023

In de huidige markt is schaalvergroting voor installatiebedrijven die willen meedoen, onontkoombaar. De snelle vooruitgang op het gebied van automatisering, digitalisering en duurzaamheid vormt een uitdaging voor veel kleine ondernemingen die proberen bij te blijven. De groeiambitie van Hoppenbrouwers richt zich op een financieel stabiele positie in uiteenlopende disciplines, op verschillende markten en in alle regio’s. Algemeen directeur Henny de Haas zegt hierover: “Onze stabiliteit wordt versterkt door een directieteam met de aanstelling van een CFO en onze Raad van Commissarissen die afgelopen jaar van start is gegaan. Dit biedt klanten, medewerkers en andere belanghebbenden nog meer zekerheid en resulteert bovendien in uitdagender opdrachten en kansen voor onze bijna 1850 medewerkers.”

Highlights Jaarverslag 2023

  • Hoppenbrouwers zet 350 mio om waarvan bijna 45 mio uit (vijf) overnames
  • Omzet online consumentenplatform ‘Hoppenbrouwers Thuis’ is flink toegenomen.
  • Opening hoofdkwartier ‘Hoppenbrouwers Thuis’ in ’s-Hertogenbosch.
  • Erkenning goed werkgeverschap met Top Employer Award
  • Investering van ruim 5 mio in elektrificatie wagenpark (100% van de bijna 150 aangeschafte auto’s is elektrisch)
  • CO₂-reductie van 14% (met name door uitbreiding van elektrificatie wagenpark)
2023 in cijfers

Invloeden van buitenaf

In 2023 hadden we als land, en dus ook als organisatie, te maken met verschillende economische invloeden, zoals de inflatie, het stikstofbeleid en de renteverhoging. Dit alles zorgde ervoor dat sommige opdrachtgevers hun bouw- of duurzaamheidsplannen in de koelkast moesten zetten. Toch hebben we genoeg andere werkzaamheden en projecten mogen uitvoeren, waardoor we de beoogde omzet hebben gehaald.

Business units op landelijk niveau

We maakten een kleine shift van leidende vestiging naar leidende businessunit. De businessunits, denk aan technisch beheer, beveiliging en industriële automatisering bijvoorbeeld, werken op landelijk niveau samen en delen hun kennis. “De kracht van het lokale houden we wel, want de vestigingen blijven eindverantwoordelijk voor projecten”, aldus Henny.

Verduurzaming in huis

Afgelopen jaar hebben wij ook meer ervaring opgedaan met het online consumentenplatform ‘Hoppenbrouwers Thuis’ dat in 2022 gelanceerd werd. Inmiddels heeft het platform een ruim aanbod met cv-ketels, hybride warmtepompen, airco’s, zonnepanelen, laadpalen en thuisbatterijen. Ook biedt Hoppenbrouwers adviesgesprekken over verduurzaming in huis. Het eerste half jaar van 2023 was er een grote vraag naar warmtepompen en zonnepanelen. Door wisselend overheidsbeleid daalden in het tweede deel van 2023 de aanvragen voor met name zonnepanelen. In 2024 richten we ons onder andere ook op beveiligingsinstallaties en all-electric waterpompen en werken we toe naar een service voor kleine klussen bij de mensen thuis.

Het belang van goed werkgeverschap

Het vinden van goed personeel is in iedere branche lastig, zo ook binnen de techniek. We zijn dan ook blij te vertellen dit we 2023 weer aftrapten met de erkenning ‘Top Employer’. We verwelkomden bijna 600 nieuwe medewerkers (200 door overnames en 400 door natuurlijke groei). Een opvallend deel van de nieuwe medewerkers is ervaren technisch personeel of zij-instromer.

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ontvang onze nieuwsbrief