Internationale dag van het gezin:

in gesprek met Toos de Haas

De Internationale Dag van het Gezin, ofwel Wereld Familiedag, is door de Verenigde Naties uitgeroepen op 15 mei. Op deze dag staan we stil bij hoe belangrijk een hechte familie is voor een goede samenleving. Hoppenbrouwers is al meer dan 100 jaar een familiebedrijf. En dat is herkenbaar en voelbaar, voor medewerkers als voor klanten en andere relaties.

Inmiddels zijn ook de drie zonen van algemeen directeur Henny de Haas druk aan de slag in het bedrijf. Na het afronden van hun studies, zijn Tom, Ruud en Thijs op verschillende plekken in de organisatie aan de slag gegaan. Vier mannen uit één familie, uit één gezin, die alle vier bij Hoppenbrouwers werken. Vandaag, op de Internationale Dag van het Gezin, spreken we Toos; moeder en vrouw van.

Wat is jouw binding met Hoppenbrouwers?

“Ik hoor er veel over, maar kom er niet zo vaak. Dat is logisch, omdat we zelf in Veldhoven wonen. Bovendien is iedereen altijd bezig, maar natuurlijk ben ik trots op het bedrijf; het is geweldig hoe iedereen het doet. Mijn rol is op de achtergrond. Dat vind ik het fijnste, maar als ik meega naar een feest, dan sta ik mee vooraan. Je vindt mij dan ook op de dansvloer. Ik vind dat je altijd jezelf moet blijven. Langs je schoenen gaan lopen, daar heeft namelijk niemand iets aan!”

Je bent geboren in Veldhoven en er altijd blijven wonen. Wat maakt het leven daar zo fijn?

“Henny en ik komen hier allebei vandaan. Het is er gemoedelijk en gezellig; we kennen er veel mensen, die overigens amper weten hoe groot Hoppenbrouwers intussen is. En dat is helemaal prima. Terug naar de vraag, waarom zou je verhuizen als je het ergens goed hebt? Ook onze kinderen wonen allemaal in Veldhoven. Hartstikke fijn en tegenwoordig extra gemakkelijk bij het oppassen op de kleinkinderen: Maevie (dochter van 3 jaar van Tom en Deborah), Emily (dochter van 1 jaar van Ruud en Rowie) en Raf (bijna 2 jaar en zoon van Moniek). En het vierde kleinkind (bij Ruud en Rowie) is alweer onderweg! Thijs (24 jaar) woont nog thuis en dat hoop ik als moeder nog een tijdje zo te houden, haha. We hebben veel plezier aan elkaar, maar hij heeft vooral ook zijn eigen leven met vrienden.”

Drie van je vier kinderen werken nu samen met Henny? Hoe vind je dat?

“Vier mannen die alle vier bij Hoppenbrouwers werken. Daar groei je in en op een bepaald moment is het normaal. Het belangrijkste is dat onze kinderen hun eigen pad bewandelen. Zelf werkte ik vroeger in de thuiszorg, maar al vrij snel koos ik ervoor om volledig voor de kinderen te gaan zorgen. Als zij allemaal op de goede plek hun eigen ding doen en daar gelukkig in zijn, heb ik ook een grote carrière gemaakt, zeg ik altijd. Tom, Ruud en Thijs willen graag met Hoppenbrouwers verder. Tot nu toe gaat dat in deze voorbereidende fase goed en hebben ze het alle drie naar hun zin. Onze dochter Moniek zoekt het buiten Hoppenbrouwers, maar is ook ondernemend. Na velen jaren bij een kinderdagverblijf te hebben gewerkt, gaat ze nu aan de slag als gastouder. Ze volgen allemaal het pad waar zij gelukkig van worden. Daar ben ik ontzettend trots op.”

Is Hoppenbrouwers vaak gespreksonderwerp als jullie elkaar zien?

“Het gaat er heel geregeld over! Vooral op dinsdagavond. Dan eten alle kinderen en kleinkinderen bijna altijd mee. Het gaat dan over de dagelijkse dingen, zoals dat denk ik ook bij andere families aan tafel gaat. Maar het gaat net zo goed over andere zaken, zeker met de kleintjes erbij. Die krijgen ook aandacht!”

 

Geluk zit in kleine dingen, het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn.

Wat vind je van de ambities die Henny heeft met Hoppenbrouwers?

“Dat is niets nieuws! Henny heeft altijd ambities gehad; dat zit al heel zijn leven in hem. Zeker vanaf het moment dat hij op zijn 26e opnieuw ging studeren. Henny kijkt altijd vooruit.”

Zijn er dingen waar jullie samen van genieten?

“Natuurlijk is Henny veel aan het werk, maar ‘s avonds is hij bijna altijd thuis. Samen gezellig op de bank, dan is het al snel goed. Ook wandelen we veel samen met vrienden. Je hoeft niet overal naar toe of ver weg te gaan om te kunnen genieten. Dat kan dicht bij huis ook.

Wat maakt jou vrolijk en gelukkig?

“Als ik zie dat het goed gaat met iedereen! Wat heb je dan nog te wensen? Met de komst van de kleinkinderen ben ik zo de volgende fase ingerold; kei leuk. Helemaal als ik zie dat onze eigen kinderen de dingen met hun kinderen ondernemen die Henny en ik vroeger ook graag deden, zoals zwemmen op zaterdag, een rondje fietsen of naar het speeltuintje. Geluk zit in kleine dingen, het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. Zoals ik ook geniet van een wandeling met onze labrador, Balou of van het twee keer per week sporten in de sportschool.”

Heb je een tip voor andere families die binnen Hoppenbrouwers samenwerken?

“Wees open en maak, zoals Henny altijd zegt, thuis positieve reclame voor Hoppenbrouwers, maar laat ieder wel vrij in de keuze die hij of zij maakt. Dring niets op.”

Ontvang onze nieuwsbrief