Hoppenbrouwers Techniek getroffen door cyberaanval

Op vrijdagavond 2 juli zijn wij getroffen door een wereldwijde cyberaanval. De aanval is binnengekomen via onze beveiligingssoftware.  

Geen impact voor klanten en relaties

Onderzoek van het externe cyber security team heeft uitgewezen dat onze systemen geen systemen van klanten en andere relaties hebben geïnfecteerd. De aanval was met name bedoeld als gijzelsoftware waarbij gegevens versleuteld worden. Er is geen aanwijzing dat de aanvallers gegevens van onze servers, zoals bestanden en/of contactgegevens van contactpersonen, hebben gekopieerd of ingezien. De aanval was van korte duur waardoor de gevolgen beperkt zijn gebleven. Uit voorzorg zijn alle systemen gecontroleerd, ook op onze projectlocaties.

Als bedrijf konden wij niets doen om deze hack te voorkomen.  We zijn tijdens het gehele proces bijgestaan door een gespecialiseerd cyber security team.

Aanpak

Dankzij een uitstekende beveiliging konden we de aanval vrijdagavond al opmerken. Direct na constatering hebben wij alle systemen uitgeschakeld. We hebben met het crisisteam, inclusief externe specialisten, meteen een plan van aanpak gemaakt. Zaterdag en zondag hebben we met 200 medewerkers alles in het werk gesteld om de impact te beperken en ervoor gezorgd dat we als organisatie zo snel mogelijk weer operationeel konden zijn. Zo zijn al onze systemen (inclusief apparatuur op projectlocaties) opgeschoond en voorzien van nieuwe beveiligingssoftware.

Onze medewerkers zijn continu op de hoogte gehouden. Zo hebben we snel kunnen schakelen en anticiperen op de situatie. Zondagavond hebben we via een webinar al onze 1500 medewerkers extra geïnformeerd en geactiveerd. Onze storingsdienst heeft afgelopen weekend alle lopende storingen opgelost. Maandagochtend zijn we weer opgestart en in de loop van vandaag verwachten we weer 100% te kunnen draaien.

Wat kunt u ervan merken?

Onze back-up is teruggezet tot vrijdag 2 juli 12.00 uur. De gegevens van vrijdagmiddag zijn hierdoor verloren gegaan. We zijn momenteel aan het inventariseren wat de gevolgen hiervan zijn en gegevens aan het herstellen. We nemen contact op met klanten en relaties indien nodig.

Northwave concludeert dat er op basis van de huidige bevindingen van het onderzoek, geen data uit de
omgeving van Hoppenbrouwers Techniek is geëxfiltreerd. Download de verklaring voor meer informatie over het onderzoek en bevindingen van Northwave.

Verklaring Northwave

 

Vragen?

Mocht u vragen hebben dan kunt u contact opnemen met uw contactpersoon binnen Hoppenbrouwers of een mail sturen naar communicatie@hoppenbrouwers.nl. Wij danken u alvast voor uw medewerking en begrip.

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ontvang onze nieuwsbrief