Hoppenbrouwers jaarcijfers 2020

Hoppenbrouwers Techniek groeit 20% in 2020 door overnames en autonome resultaten

Hoppenbrouwers Techniek  heeft, ondanks de crisis, koers gehouden in haar ambitie om te groeien naar landelijke technisch dienstverlener. Niet zonder resultaat blijkt uit het jaarverslag: een groei van 20% in 2020 door overnames en autonome groei. Verbinding met onze medewerkers, klanten en scholen stond centraal; als rode draad door dit jaar.

Lees het Jaarverslag 2020

In 2020 hebben wij opnieuw een flinke stap gezet. Met een omzet van 218 miljoen realiseren we 20% groei. Het toegenomen marktaandeel van Hoppenbrouwers is grotendeels te danken aan autonome groei (80%). Algemeen directeur/eigenaar Henny de Haas licht toe: “Toen in maart 2020 corona de kop op stak, bleek al snel dat we crisisbestendig zijn. Het zit in ons DNA om voor te sorteren op goede én slechte tijden. We kiezen ervoor om niet afhankelijk te zijn van één markt of één type klant. Bovendien maken we gebruik van de collectieve denkkracht van onze medewerkers door te werken met zelfsturende teams en helpen de normen en waarden van een familiebedrijf in zo’n situatie enorm. En hoewel we groeien naar een positie als landelijke speler, zorgen onze lokale vestigingen voor een vertrouwd gezicht naar onze klanten. Deze aanpak heeft ten tijde van corona zijn vruchten ruimschoots afgeworpen.”

Carrière in de techniek in coronatijd

Hoppenbrouwers hield ruimschoots aandacht voor scholing. Wij zien onze rol als verlengstuk van het onderwijs en zijn hier, ook in 2020, niet mee gestopt. We verwelkomden het afgelopen jaar in totaal 344 leerlingen/studenten. We geloven sterk in eigen kweek en doorstroom van onderaf, maar zien ook de grote toegevoegde waarde van zij-instromers. Directeur personeelszaken Ellen Vermeer geeft aan: “We zien dat het aantal zij-instromers verdubbeld is ten op zichte van 2019. Dit komt mede door de crisis. We krijgen steeds meer sollicitanten uit de horeca of autobranche die een carrière willen starten in de techniek. Wij ontvangen hen met open armen want de vijver met mbo-leerlingen wordt steeds kleiner, anderzijds zijn zij-instromers vaak mensen met het juiste arbeidsethos, veel verantwoordelijkheid en relatief veel levenservaring.”

Miljoenenovernames

Naast autonome groei is Hoppenbrouwers afgelopen jaar gegroeid door enkele miljoenenovernames. Zo namen we de Hatulek Group in Sittard, Löwik Installatietechniek in Almelo en Technodak in Oldenzaal over zonder additionele financiering. Wekelijks krijgt Hoppenbrouwers bedrijven ter overname aangeboden. Henny de Haas geeft aan: “Wij kiezen alleen voor bedrijven die passen bij onze cultuur, die dezelfde normen en waarden hebben en expert zijn in respectievelijk elektrotechnische installaties en werktuigbouwkundige installaties. Zowel qua expertise als qua geografische ligging waren de overnames van afgelopen jaar heel waardevolle acquisities. Deze hebben gezorgd voor 8 miljoen omzet in 2020 en 35 miljoen omzet op jaarbasis.”

Overspoeld door sollicitanten

De groei van Hoppenbrouwers maakt ook ruimte voor de aanwas van nieuw personeel. Het afgelopen jaar solliciteerden maar liefst 6.000 mensen bij ons bedrijf. Daarvan zijn er 408 aangenomen, plus zo’n 200 stagiairs. De Haas: “We hebben op zich geen tekort aan personeel; wel een ‘overschot’ aan passie en ambitie. Die houding geeft ons ruimte om verder te groeien.”

Verder lezen? Bekijk hier het Jaarverslag 2020

Ontvang onze nieuwsbrief